Woodsat, primul satelit de lemn, pregătit de lansare

Data: 15/06/2021 | Autor: .

Agenția Spațială Europeană (ESA) pregătește o premieră mondială. Va lansa, în curând, primul satelit de lemn din lume. Woodsat este un satelit în miniatură, sub formă de cub, cu laturile de 10 cm fiecare.

Ceea ce este unic la acest satelit miniatural în formă de cutie este că panourile de suprafață vor fi realizate din placaj.

De fapt, singurele piese care nu sunt din lemn, prezente la exterior, sunt balamalele din aluminiu care vor ajuta la desfășurarea acestuia odată în spațiu, împreună cu un stick metalic pentru selfie.

Woodsat este ideea jurnalistului științific finlandez Jari Makinen. Acesta conduce o companie numită Arctic Astronauts care vinde modele CubeSats pentru utilizare educațională și pasionații de astronautică.

„Mereu mi-a plăcut să realizez modele de avioane, implicând o mulțime de piese din lemn”, spune Makinen.

„Lucrând în domeniul educației spațiale, acest lucru m-a făcut să mă întreb; de ce nu zburăm cu materiale din lemn în spațiu? Așa că am avut în primul rând ideea de a dezvolta un satelit de lemn până la stratosferă, la bordul unui balon meteo. Asta s-a întâmplat în 2017, cu o versiune din lemn a KitSat. După ce a mers bine, am decis să lansăm această nouă versiune, pe orbită’’

Makinen este susținut de Rocket Lab și ESA, care a dezvoltat o suită de senzori care, împreună cu camerele de la bord, vor urmări performanța satelitului în spațiu.

Peste 10.000 de oameni folosesc serviciul de internet prin satelit Starlink

„Problema principală este că placajul obișnuit este prea umed pentru a fi utilizat în spațiu, așa că așezăm lemnul într-o cameră de vid termic pentru a-l usca”, explică inginerul șef al lui Woodsat, Samuli Nyman.

„Aplicăm un strat subțire de oxid de aluminiu – utilizat de obicei pentru electronice. Acest lucru ar trebui să reducă la minimum orice vapori nedoriti din lemn, cunoscuți sub numele de „degajare” în câmpul spațial, protejând în același timp împotriva efectelor corozive ale oxigenului atomic. De asemenea, vom testa și alte lacuri speciale pe unele secțiuni ale lemnului. ”

Experții se așteaptă ca Woodsat să supraviețuiască oxigenului atomic, care se formează în apropierea marginilor atmosferei atunci când moleculele de oxigen sunt descompuse de radiația ultravioletă a Soarelui.

Ei se așteaptă, totodată, ca lemnul să fie afectat de această radiație ultravioletă pe măsură ce orbitează planeta pe o altitudine de aproximativ 500 până la 600 km (310 până la 372 mile).

Dacă totul merge conform planului, Woodsat va fi lansat înainte de sfârșitul anului.

O tehnologie Star Wars devine realitate! Primul satelit de energie solară, operațional