Ziua PlayStation 5. Sony prezintă noua consolă de jocuri

Sony prezintă, pe 11 iunie, noua consolă de jocuri PlayStation 5, cel mai spectaculos gadget dedicat gaming-ului pe care japonezii l-au construit vreodată. ,Vom vedea cum arată ,,viitorul gaming-ului pe PlayStation 5’’, promite compania.

PlayStation 5 era programată să fie lansată pe 4 iunie, însă evenimentul a fost amânat din respect pentru moartea lui George Floyd şi pe fondul tensiunilor sociale din SUA.

 

Sony a dezvăluit, anterior, designul și câteva dintre facilitățile noului controller DualSense care va echipa consola de jocuri PlayStation 5. Designul marchează un nou look, total diferit față de precedentele patru generații.

De la primul controller pentru PlayStation la generația a IV-a, controlerul DualShock a rămas în general același, singura noutate fiind reprezentată de apariția butonului de Share și a touchpad-ului, însă forma și aspectul au rămas aceleași.

Odată cu PlayStation 5, model care va ajunge în magazine în sezonul de shopping de Crăciun, Sony va lansa un nou controller, cu o formă nouă, cu dimensiuni ceva mai mari, similare cu controllerul de pe Xbox.

Sony afirmă că DualSense este mai  ergonomic și are o durată de viață a bateriei mai mare.

Numele noului controller, DualSense, vine, fără îndoială, de la sistemul de feedback haptic  anunțat de Sony în octombrie.  Gadgetul are două motoare haptice în controller care pot vibra în diferite modele pentru a simula senzații diferite.

Inovația, intitulată „adaptive triggers”, încorporată în butoanele  L2/R2, va da posibilitatea creatorilor de jocuri să personalizeze cele două butoane pentru a „opune rezistență” în timp ce sunt apăsate.

Funcția va fi una excelentă de exemplu într-un joc de curse, când terenul este off-road, iar mașinile întâmpină un traseu plin cu pietre.

La ultima conferinta Sony, Mark Cerny, arhitectul hardware-ului, a prezentat detaliile tehnice ale consolei Playstation 5, fără însă a prezenta carcasa acesteia. A fost o conferință dedicată dezvoltatorilor unde am aflat, printre altele, că  noua consolă va include un procesor  pe 8 Nuclee Zen 2 la 3.5GHz (frecventa variabila), un GPU de 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz, RDNA 2 architecture (frecventa variabila) și 16GB de RAM GDDR6.

Xbox Series X vs. PlayStation 5. Care consolă va fi mai bună?