Ai auzit de poliaramidă? Descoperirea revoluţionară care va schimba industria

Data: 5/02/2022 | Autor: .

Ai auzit de poliaramidă? Descoperirea revoluţionară care va schimba industria

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite au anunţat dezvoltarea unui material nou, care anunţă o adevărată revoluţie în domeniul tehnologiei. Botezat poliaramidă, materialul este mai dur decât oțelul, dar la fel de uşor ca plasticul.

MIT News relatează că poliaramida este un polimer bidimensional care se auto asamblează în foi, spre deosebire de toți ceilalți polimeri, ce formează lanțuri unidimensionale, asemănătoare spaghetelor.

Folosind un compus numit melamină, care conține un inel de atomi de carbon și azot, cercetătorii au reuşit, printr-un process de polimerizare, să genereze o foaie bidimensională numită poliaramidă.

Enzima NOX-4. Descoperirea care reduce semnificativ riscul de boli la bătrânețe

Materialul rezultat, poliaramida, este de 4 până la 6 ori mai mare decât al sticlei antiglonț. În plus, forța necesară spargerii noului material este de două ori mai mare decât a oțelului, chiar dacă el are doar aproximativ o șesime din densitatea oțelului.

”Un astfel de material va putea fi utilizat ca un strat ușor și durabil pentru piese auto, telefoane mobile, dar și ca material de construcții pentru poduri și alte structuri”, a spus Michael Strano, profesor de inginerie chimică la MIT și autorul principal si lucrării apărute în revista Nature.

Deoarece noul material se auto asamblează în soluție, se pot realiza cantități mari ale produsului prin simpla creștere a materiilor prime.

”De obicei, nu ne gândim la plastic ca fiind ceva pe care l-am folosi pentru a susține o clădire, dar cu acest nou material, putem fi capabili de lucruri noi. Are proprietăți neobișnuite și suntem foarte încântați de asta”, a explicat Strano.

O descoperire fabuloasă! Cercetătorii anunță o nouă stare a materiei

Omul dragon a existat în realitate! O descoperire incredibilă făcută de cercetători