Americanii voiau sa construiasca farfurii zburatoare in anii ’50

Data: 9/10/2012 | Autor: .

OZN-urile ar fi putut deveni o parte din viata noastra de zi cu zi si nu doar un element al filmelor SF daca o serie de experimente realizate in anii ’50 ar fi functionat. O serie de documente declasificate recent releva faptul ca, in 1956, armata americana intentiona sa construiasca farfurii zburatoare, insa s-a lovit de numeroase obstacole.

„Project 1794” era numele de cod al initiativei, care a fost dezvoltata de divizia de sisteme aeronautice a US Air Force si a fost contractata, ulterior, unei companii canadiene private.

Vehiculele zburatoare ar fi trebuit sa decoleze vertical si ar fi atins viteze de pana la 4 ori mai mari decat cea a sunetului, dar si altitudini de peste 30.000 de metri.

Costul unei asemenea farfurii zburatoare nu erau foarte mari: 3,16 milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 26 de milioane de dolari din zilele noastre. Proiectul a fost, insa, abandonat dupa doi ani, intrucat rezultatele practice au fost mult mai putin convingatoare decat planurile de pe hartie. In realitate, farfuriile zburatoare abia daca reuseau sa se inalte cativa metri in aer.

Povestea intreaga, in Wired.