Demn de Cartea Recordurilor. Felix Baumgartner va incerca astazi sa depaseasca viteza sunetului (VIDEO)

Data: 9/10/2012 | Autor: .

Celebrul cascador Felix Baumgartner, cunoscut sub numele Daredevil,  vrea sa devina, astazi, primul omul care va zbura cu viteza sunetului. Incepand cu ora 17, va sari cu o parasuta direct din stratosfera, de la 37 de kilometri altitudine.

Baumgartner spera sa devina primul parasutist care va depasi bariera sunetului, urmand sa zboare cu o viteza de 1223 kilometri/ora.

Baumgartner va decola azi din Roswell, New Mexico, într-un balon extrem de performant realizat din film de polietilenă şi umplut cu heliu. Acesta se va ridica cu o viteză medie de circa 1000 de metri pe minut. După salt, timpul petrecut până când sportivul va atinge pământul este de circa 10 minute.

Austriacul nu va sări într-un costum clasic de paraşutism ci într-un presurizat, rezistent la căldură, frig impact, o combinaţie între un costum de astronaut şi unul folosit de piloţii ce zboară pe avioane de recunoaştere la mare altitudine. Sistemul include şi trei paraşute, fiecare cu un rol special, un sistem avansat de control, precum şi o serie de camere wide angle care vor înregistra totul.

Specialistii spun ca daca misiunea se va incheia cu succes, va fi un pas important pentru stiinta. Costumul supersonic ar putea fi folosit in viitoarele calatorii turistice spatiale.

“Aceasta misiune este una de pionierat. Poate, intr-o zi, cineva va privi in urma si va spune ca Felix Baumgartner si echipa Red Bull Stratos au ajutat la dezvoltarea costumelor care le purtam in spatiu. Vrem sa facem ceva pentru posteritate”, a declarat cascadorul, citat de GadgetReport.ro.

Inainte de misiunea de astazi, el a efectuat un test, sarind dintr-o capsula speciala de la o altitudine de aproximativ 21,800 metri. A ajuns la Pamant cu viteza de 600 km/h.

Austriacul Felix Baumgartner a fost urcat intr-o capsula spatiala atasata unui balon imens cu helium de 50 metri, la o altitudine de aproximativ 22,000 metri. De acolo a sarit  si a aterizat cu parasuta in siguranta in desertul New Mexico, la aproape 40 km departare de Roswell, imbracat in costumul spatial special realizat pentru a face fata conditiilor din spatiu.

Baumgartner a intrat deja in Cartea Recordurilor, fiind a treia persoana care a sarit de la aceasta altitudine si a supravietuit.

Singurele persoane care au ajuns la o altitudine mai mare a fost rusul Eugene Andreev si americanul Jisep Kittinger, ambii realizand sariturile in 1960. Kittinger, o adevarata legenda, acum in varsta de 83 de ani, este mentorul lui Felix Baumgartner in proiectul Red Bull Stratos. Kittinger face parte din echipa de experti de aproape 100 de profesionisti de top din domeniul aerospatial, stiinta si medicina.

Mai multe amanunte aflati de pe pagina oficiala