Antarctica, în pericol. Un uriaş gheţar ameninţă clima planetei

Data: 8/01/2017 | Autor: .

Unul dintre cei mai mari gheţari din Antarctica, Larsen C, care are dimensiunile statului american Delaware, este pe cale să se desprindă Unul dintre cei mai mari gheţari din Antarctica, Larsen C, care are dimensiunile statului american Delaware, este pe cale să se desprindă din continentul îngheţat, iar efectele ar putea fi catastrofale pentru clima de pe întreaga planetă, realitatea GadgetReport.ro

Cercetătorii de la British Antarctic Survey au anunţat că fisura apărută în gheţar s-a extins puternic şi că Larsen C mai are numai 20 de kilometri de gheaţă, din totalul de 5000 de km pătraţi, pentru a se rupe complet şi a ajunge în ocean, afirmă ScienceAlert.com

Expertul Adrian Luckman, de la Universitatea din Swansea a declarat că fisura este inevitabilă şi că, mai devreme sau mai târziu, uriaşul gheţar se va rupe, ameninţând stabilitatea întregii zone de gheaţă din Antarctica.

„După ruperea gheţarilor Larsen A în 1995 şi a Larsen B în 2002, dacă şi Larsen C se va desprinde, nu este exclus ca nivelul oceanului să crească cu 10 cm, în urma dezintegrării întregii platforme de gheaţă”, a declarat acesta.

Nivelul oceanului planetar creşte cu 60% mai repede decât au estimat experţii climatologi ai ONU în cel mai recent raport.
Cea mai recentă estimare reprezintă un nou argument în favoarea ipotezei care anunţă că până la sfârşitul secolului, nivelul oceanului planetar va creşte cu aproximativ un metru.

„Dacă veţi întreba majoritatea experţilor din acest domeniu, aceştia vor spune la rândul lor că estimează o creştere de un metru”, a explicat Grant Foster, unul dintre co-autorii raportului IPCC (Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei) din cadrul ONU.

„În zonele joase în care trăiesc foarte mulţi oameni, precum Bangladesh, acest lucru înseamnă că pământul care este esenţial pentru viaţa lor va dispărea, ceea ce va duce la sute de milioane de refugiaţi din cauza schimbărilor climatice. Acest lucru ar putea conduce la războaie pentru resurse şi la numeroase alte conflicte”, a explicat cercetătorul.

„Pentru oraşele mari aflate pe coaste, precum New York, principalul efect va fi ceea ce am văzut în urma uraganului Sandy. De fiecare dată când va avea loc o furtună de mari dimensiuni, vor urma inundaţii, deoarece furtuna va duce temporar la creşterea nivelului oceanului. Pentru New York şi New Jersey creşterea nivelului oceanului cu un metru va fi devastator, aşa cum vă puteţi închipui”, a mai spus Foster.