Avertisment fără precedent! Fenomenul ce a adus noaptea de peste un an pe Pământ se poate repeta 

Data: 22/03/2022 | Autor: .

Avertisment fără precedent! Fenomenul ce a adus noaptea de peste un an pe Pământ se poate repeta 

Cercetătorii de la Universitățile din Copenhaga, Berna, Florența, Cambridge și Manitoba trag un semnal de alarmă fără precedent. Un fenomen ieșit din comun ar putea aduce întunericul pe Pământ timp de cel puțin un an!

Potrivit unui studiu publicat pe 15 martie 2022 în revista Climate of The Past, citat de Science Alert, o nouă erupție vulcanică de proporții, similară celei de la Tambora, din 1815, s-ar putea repeta în 100-300 de ani.

Pe 10 aprilie 1815, pe insula indoneziană Sumbawa a avut loc o erupție vulcanică devastatoare. Vulcanul Tambora, care părea inactiv de secole, a erupt violent și a făcut zeci de mii de victime.

Însă consecințele dezastrului nu s-au limitat doar la Indonezia și nici măcar la Asia de Sud-Est, ci au afectat întreaga lume.

Din cauza norului de cenușă care a ajuns până în stratosferă, razele Soarelui nu au mai putut ajunge pe Pământ, iar temperaturile au scăzut drastic în întreaga lume.

De aceea, anul următor, 1816, a rămas în istorie drept „anul fără vară”.

Se poate întâmpla oricând

Studiul vulcanologilor din Danemarca, Elveția, Italia, Marea Britanie și Canada relatează că cercetările din straturile geologice de la poli au demonstrat faptul că au existat 25 de erupții vulcanice uriașe în ultimii 2.500 de ani.

În Antarctica au fost înregistrate 737 de erupții vulcanice, iar în Groenlanda 1.113. Un total de 85 de erupții au fost suficient de mari pentru a lăsa dovezi adânci în urmă, în istorie, la ambii poli ai planetei noastre.

Universul și-ar putea modifica structura spațiu-timp. Avertismentul fără precedent al cercetătorilor Caltech

Folosind indicele de explozie vulcanică (VEI – Volcanic Explosivity Index), care variază de la un minim de 1 și până la un maximum de 8, echipa a găsit 69 de erupții vulcanice care au depășit-o pe cea de la muntele Tambora din 1815 (VEI 7), un eveniment care a fost unul cataclismic și care a blocat razele Soarelui mai mult de un de zile, aducând noaptea pe tot Pământul și o perioadă de răcire globală.

Experții au constatat că erupțiile de la nivelul 7 VEI au loc la aproximativ o dată sau de două ori în fiecare o mie de ani, astfel că s-ar putea să nu mai avem mult de așteptat pănă la o nouă erupție VEI 7, la fel ca la Tambora în 1815.

”Pentru a reconstrui erupțiile vulcanice antice, nucleele de gheață oferă câteva avantaje față de alte metode. Ori de câte ori are loc o erupție vulcanică cu adevărat mare, acidul sulfuric este aruncat în atmosfera superioară, care apoi este distribuit la nivel global, inclusiv în Groenlanda și Antarctica.

Misterul Balkanatolia! Un continent pierdut în istorie, descoperit sub România

Astfel, putem evalua dimensiunea unei erupții analizând cantitatea de acid sulfuric care a căzut”, a declarat fizicianul Anders Svensson de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, unul dintre autorii principali ai studiului.

Concluzia studiului este tulburătoare. O erupție evulcanică de cel mai ridicat nivel 8 (VEI 8) ar putea avea loc pe Pământ peste o sută de ani sau câteva mii de ani. Aceasta ar putea provoca răcirea climei timp de 5-10 ani, după erupția propriu-zisă, și chiar și o extincție în masă.