Universul și-ar putea modifica structura spațiu-timp. Avertismentul fără precedent al cercetătorilor Caltech

Data: 4/03/2022 | Autor: .

Două găuri negre uriașe se îndreaptă spre o coliziune, care va zgudui structura spațiu-timp a Universului. Este semnalul de alarmă tras de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie California (Caltech) din Pasadena, Statele Unite. Efectele sunt imposibil de calculat, nefiind exclus ca mișcarea să ducă la un adevărat carambol galactic, cu consecințe fără precedent.

Live Science relatează că cele două găuri negre, PKS 2131-021, se află la o distanță de aproximativ 9 miliarde de ani-lumină de Pământ. Cercetătorii au făcut descoperirea în urma analizării unui volum mare de date de la cinci observatoare spațiale, întinse pe 45 de ani.

În acest moment, se află în proporție de 99% pe drumul către o ciocnire violentă, ele fuzionând într-un final, în aproximativ 10.000 de ani.

Potrivit studiului publicat de către cercetătorii de la Caltech, pe 23 februarie 2022, în revista The Astrophysical Journal Letters, cele două găuri negre s-au deplasat constant una spre cealaltă timp de aproximativ 100 de milioane de ani, iar acum împărtășesc o orbită binară, ele învârtindu-se una în jurul celeilalte la fiecare doi ani și ceva.

Vestea bună, pentru noi, este că, judecând după modul în care se mișcă în prezent, cele două găuri negre uriașe vor fuziona peste aproximativ 10.000 de ani.

Fuziunea va genera unde gravitaționale – valuri în țesătura spațiu-timp prezisă inițial de Albert Einstein – care se vor răspândi în univers.

PKs 2131-021 este un tip special de gaură neagră cunoscută sub numele de blazar, practic, o gaură neagră supermasivă care se întâmplă să îndrepte un jet de materie supraîncărcată direct spre Pământ.

Dacă totul se confirmă, aceasta ar fi a doua pereche de găuri negre descoperită vreodată și cea mai strânsă pe care oamenii de știință au găsit-o.

Pământul, în mijlocul unei extincții în masă?

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Mexico City avertizează că planeta noastră ar fi intrat, deja, în cea de-a șasea extincție în masă. Speciile dispar acum, cu o rată de peste 100 de ori mai mare decât cea naturală!

Daily Mail relatează că Pământul a suferit, de-a lungul istoriei sale de 4,5 miliarde de ani, numai puțin de  cinci extincții în masă.  Prima a avut loc în urmă cu aproximativ 444 de milioane de ani, în Ordovician-Siluarian.

A fost urmată de cele din Devonian (acum 383-359 milioane de ani), Permian-Trisiac (în urmă cu 252 de milioane de ani), Triasic-Jurasic (acum 201 milioane de ani), Cretacic-Paleogen (din urmă cu 66 de milioane de ani, când au dispărut dinozaurii).

Expertul Gerardo Ceballos, de la Universitatea Națională din Mexico City, spune că a șasea extincție are loc în prezent, pe Pământ, din cauza schimbărilor climatice generate de poluare.

De ce au dispărut dinozaurii? Povestea meteoritului care a făcut întuneric pe Pământ timp de 2 ani

Împreună cu dr. Peter Raven de la Grădina Botanică din Missouri, St. Louis și profesorul Paul Erlich de la Universitatea Stanford, California, acesta a dezvoltat un studiu care arată că dintre speciile cunoscute în prezent pe Pământ, 1.204 specii de mamifere, 1.469 de păsări, 1.215 reptile, 2.100 de amfibieni și 2.386 de specii de pești sunt considerate amenințate de dispariție.

”Există rapoarte masive și studii științifice care demonstrează că flora și fauna Pământului au intrat în cea de-a șasea extincție în masă. Extincția în masă este doar una dintre amenințările existențiale îmbinate cu care se confruntă civilizația umană, altele incluzând perturbarea climatică, toxicitatea globală și cursa reînnoită a înarmărilor nucleare”, a declarat profesorul Erlich.

”Deși există o dezbatere despre cauzele celorlalte cinci extincții în masă anterioare, nu sunt deloc explicații privind cauza celei de-a șasea extincții în curs de desfășurare”, a explicat cercetătorul.

Ce se întâmplă în creier în momentul morții. O descoperire tulburătoare