Avioanele Sukhoi Su-34  au efectuat un zbor în stratosferă

Data: 4/10/2020 | Autor: .

Noile avioane multirol de generația 4++, Sukhoi Su-34, au efectuat un zbor pe timp de noapte în stratosfera inferioară și au distrus un inamic ipotetic la o viteză supersonică. Avioanele reprezintă versiunea actualizată a celebrului avion de vânătoare Sukhoi Su-27. 

Potrivit serviciului de presă al Districtului Militar Central al Armatei Rusiei, ,,în timpul zborului de antrenament, echipajele avioanelor Sukhoi Su-34 au efectuat urcări la altitudini de aproximativ 15 kilometri, în stratosfera inferioară. La atingerea vitezei supersonice au executat manevre de interceptare și de eliminare a unui inamic ipotetic. Echipajele au operat complet pe cont propriu, fără a contacta stațiile de apărare antiaeriană de la sol, ceea ce a făcut sarcina mai complexă”.

Avionul are o viteză ce poate ajunge la 1.900 de kilometri pe oră și o autonomie de zbor de 4.500 kilometri fără realimentare și 7.000 kilometri cu realimentare aeriană.  Sukhoi Su-34 poate atinge altitudinea maximă  de 14.650 metri.

Armata Rusiei are, în prezent, două escadroane de avioane Sukhoi Su-34.

Echipat cu un tun de calibru 30 mm, avionul poate transporta 12 rachete aer-aer sau aer-sol de diferite tipuri.

Sarcina principală a acestora este distrugerea țintelor terestre, aeriene și a infrastructurilor protejate. Sukhoi Su-34  poate asigura și recunoaștere aeriană.

Din 30 septembrie 2015, avioanele Sukhoi Su-34 au participat la operațiuni de luptă în Siria.