NASA și SpaceX, misiune istorică. Unde vezi lansarea de diseară

NASA și SpaceX, compania lui Elon Musk care produce rachete spațiale, se pregătesc de o misiune istorică, intitulată Demo-2. Diseară, la ora 23:33 a României, agenția spațială americană și SpaceX vor lansa o rachetă Falcon 9, botezată Crew Dragon, care va duce pe Stația Spațială astronauți. Este prima dată când o capsulă Crew Dragon produsă de SpaceX va avea la bord astronauți.

Astronauții americani și ruși de pe Stația Spațială Internațională erau transportați până acum de pe Pământ în spațiu folosind capsule rusești Soyuz, în lipsa unui echivalent american.

Acum, America are la dispoziție tehnologia și capacitatea de a pune oameni în spațiu folosind echipament comercial, fără să depindă de Rusia.

Misiunea Demo-1 a avut loc anul trecut și a dus pe Stația Spațială Internațională o capsulă fără echipaj. După această demonstrație, Crew Dragon va primi certificarea pentru utilizarea în misiuni oficiale NASA.

La bordul rachetei, ce va fi lansată din Complexul 39A din cadrul Centrului Spațial Kenedy al NASA din statul Florida, se vor afla astronauții Bob Behnken și Doug Hurley.

Lansarea istorică va fi transmisă live pe canalul de YouTube NASA începând cu ora 19:15, ora României. În prima fază veți vedea pregătirile pentru lansare,iar la ora 23:33 va avea loc lansarea propriu-zisă.

Lansarea are loc din Complexul 39A din cadrul Centrului Spațial Kenedy al NASA din statul Florida. De aici au plecat în trecut și alte misiuni precum celebrele Apollo care au ajuns pe Lună.

NOILE COSTUME DE ASTRONAUȚI

Bob Behnken și Doug Hurley vor purta noi costume spațiale, dezvoltate de SpaceX. Acestea sunt mult mai ușoare și mai rezistente decât cele folosite până acum de NASA. O noutate a acestor costume este că sunt dintr-o singură bucată.

Dacă operațiunea va fi una de succes, va fi pentru prima oară când o companie privată trimite oameni în spaţiu.

Este pentru a cincea oară când astronauții vor călători cu o navă spaţială americană complet nouă.

„Racheta este un vehicul uimitor. Cu siguranță nu este o naveta spațială. Este mult mai mică; este o capsulă. Este de ultimă generație din punct de vedere tehnologic și suntem atât de încântați”, a declarat Hurley.

Lansarea este un moment cheie în strategia NASA de a schimba modul în care își desfășoară activitatea spațială. Programul său de deschidere spre echipajele comerciale, inițiat în 2010, a selectat atât compania SpaceX cât și Boeing pentru a dezvolta servicii de transport spațial.

Acordul cu companiile înseamnă că acestea pot vinde, de asemenea, locuri în vehiculele lor către alte agenții spațiale, companii sau către persoane înstărite.

Pentru moment, acest parteneriat acoperă doar zboruri la câteva sute de kilometri deasupra Pământului, către ISS, dar în cele din urmă, scopul este de a extinde conceptul la zboruri spațiale mai lungi.