O nouă expediție la bordul celebrului pachebot Titanic

Data: 21/05/2020 | Autor: .

Compania R.M.S. Titanic va efectua o nouă expediție la bordul epavei Titanicului. Misiunea experților va fi să recupereze telegraful de la bordul navei. Cu aparatul respectiv au fost transmise semnalele S.O.S. în timpul naufragiului din 1912, soldat cu peste 1500 de morți, relatează GadgetReport.ro

Un judecător federal din statul Virginia, Rebecca Beach Smith, a acceptat o cerere a companiei R.M.S. Titanic privind încuvințarea misiunii de recuperare a  telegrafului Marconi de la bordul Titanicului.

„Acest obiect o mare valoare istorică, educativă, ştiinţifică şi culturală”, a declarat judecătorul.

Statele Unite şi Marea Britanie au încheiat un tratat, intrat în vigoare în ianuarie, care le permite să acorde sau să retragă licenţe care autorizează pătrunderea în epavă, acţiune protejată şi de Convenţia UNESCO pentru protecţia patrimoniului cultural subacvatic.

Ipoteză incredibilă: Tragedia de pe Titanic nu a fost un simplu accident!

Titanic, cel mai mare pachebot din lume, a părăsit portul Southampton din Anglia pe 10 aprilie 1912 cu ocazia călătoriei sale inaugurale, la finalul căreia trebuia să ajungă la New York. După ce s-a ciocnit de un aisberg, nava s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. De atunci, epava Titanicului se află la o adâncime de 3.821 de metri în apele internaţionale ale Atlanticului de Nord.

MISIUNE PE TITANIC

Compania R.M.S. Titanic a realizat deja mai multe misiuni de recuperare după descoperirea epavei Titanicului în 1985, dar s-a mulţumit până acum cu colectarea unor obiecte de pe fundul oceanic, răspândite între cele două secţiuni ale epavei.

În 2000, justiţia americană i-a interzis să taie epava pentru a recupera o colecţie de diamante. De această dată, judecătoarea americană a considerat că este posibilă o astfel de acţiune, „în regim minimal”, pentru a tăia un culoar de trecere în corpul navei care să ducă până la aparatul căutat.

Dar, potrivit cotidianului The New York Times, R.M.S. Titanic va încerca să evite această opţiune şi ar dori să ajungă la acel telegraf printr-o lucarnă.

Aducerea la suprafaţă a unor obiecte de pe epavă a generat mereu polemici aprinse. Anumite persoane, începând cu urmaşii victimelor, consideră epava Titanicului drept un monument inviolabil, un loc de înmormântare. Dar după descoperirea sa, epava este asaltată de turişti şi de căutători de comori.

Misterul de pe galionul San Jose, descifrat. Noi imagini cu comoara descoperită în Marea Caraibelor