Banii n-aduc fericirea! Diferenţa dintre plăcere şi fericire, explicată ştiinţific

Data: 26/03/2018 | Autor: .

Banii n-aduc fericirea! Diferenţa dintre plăcere şi fericire, explicată ştiinţificExpresia ,,banii n-aduc fericirea, dar o întreţin” şi-a găsit, în sfârşit, o explicaţie ştiinţifică. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, creierul nostru percepe în mod diferit plăcerea şi fericirea, cele două stări fiind influenţate în mod diferit de dopamină şi serotonină, relatează GadgetReport.ro

,,Banii pot cumpăra plăcere, însă fericirea este cu totul altceva”. Cel puţin asta susţine expertul Robert Lustig, în cartea „The Hacking of the American Mind: The science behind the corporate takeover of our bodies and brains”.

Potrivit cercetătorului, există o confuzie reală între fericire şi plăcere, iar acest lucru este influenţat de mediul în care trăim, de publicitate, de societate, de modul în care percepem realitatea.

Dacă din punct de vedere al percepţiei sociale pare că nu există nicio diferenţă, la nivelul creierului există o graniţă foarte bine definită în modul în care sunt percepute plăcerea şi fericirea.

Robert Lustig afirmă, în Business Insider, că plăcerea este stimulată de dopamină care acţionează precum un drog, asupra a cinci receptori neuronali.

„Este o experienţă care acţionează precum un drog, ne face să ne dorim mai mult, e ca şi cum ai câştiga la cazino şi ai dori să repeţi experienţa. Plăcerea o simţim atunci când mâncăm o prăjitură bună, când interacţionăm cu ceva care ne oferă o stare de confort şi ne dorim mai mult”, a declarat acesta.

Pe de altă parte, fericirea este stimulată de serotonină, o substanţă care, spre deosebire de dopamină, afectează 14 receptori diferiţi din creier. Astfel se explică şi de ce simţim fericirea în diferite moduri, de la senzaţia de bucurie la dragoste şi implicare pe termen lung.

„Spre deosebire de plăcere, care oferă reacţii pe termen scurt, fericirea nu are o conotaţie temporală. În cazul fericirii, creierul ne spune că ne simţim bine şi că este de ajuns, în timp ce în cazul plăcerii, ne facem să vrem mai mult, să experimentăm. Ambele stări nu sunt scutite de pericole. Prea puţină fericire poate duce la depresie, iar prea multă plăcere la dependenţă”, a mai declarat acesta.