Semnale misterioase de pe megastructura extraterestră Tabby

Data: 27/03/2018 | Autor: .

Semnale misterioase de pe megastructura extraterestră Tabby

Megastructura extraterestră Tabby, descoperită în 2009 de telescopul Kepler, a început din nou să emită semnale luminoase misterioase. Cercetătorii spun că imaginile ridică multe semne de întrebare, pentru că nu se încadrează în niciunul dintre fenomenele întâlnite până acum în Univers, relatează GadgetReport.ro

Megastructura extraterestră Tabby, cu nume de cod KIC 8462852, se află la o distanţă de 1280 de ani lumină de Pământ, între constelaţiile Cygnus şi Lyra.

Potrivit cercetătorilor,, în această lună, formaţiunea de stele şi-a redus din luminozitate cu 5-10% într-o succesiune greu de explicat, pentru ca apoi să revină la normal.

Expertul Tabetha Boyajian, de la Louisiana State University, a declarat că succesiunea de fenomene luminoase a început pe 16 martie, atunci când Tobby s-a întunecat, şi şi-a reluat luminozitatea pe 26 martie. „Nu avem o explicaţie pentru modul neregulat, impredictibil în care apar aceste semnale luminoase”, a declarat acesta.

„Din câte pot să vă spun, toate telescoapele urmăresc ceea ce se întâmplă acum, acolo”, a afirmat, anterior, astronomul Matt Muterspaugh, de la Universitatea din Tennessee, citat de ScienceAlert.

GadgetReport.ro relata, anterior, că primele semne de întrebare legate de megastructura extraterestră Tabby au apărut în 2015, când o echipă de astronomi de la Universitatea Yale, condusă de Tabetha Boyajian, a cercetat formaţiunea stelară cu ajutorul telescopului Spitzer, operat de NASA, şi a descoperit un lucru incredibil.

În jurul lui Tabby a fost observată o structură misterioasă, care-i blochează strălucirea. Potrivit experţilor, obiectul respectiv ar putea fi un grup de comete reci sau fragmente de planete şi asteroizi.

Alţi cercetători au sugerat chiar faptul că ar merita investigată posibilitatea unei uriaşe structuri extraterestre, precum o aglomerare de panouri de captare a energiei solare sau chiar o navetă spaţială în genul celebrei Death Star din Războiul Stelelor.

“În general, o structură inteligentă extraterestră ar fi ultima variantă care ar trebui luată în calcul”, a declarat astronomul Jason Wright , de la Universitatea Penn, „însă (megastructura extraterestră Tabby-n.r.) arată ca şi cum te-ai aştepta să fie construită de o civilizaţie extraterestră”.

Întrebat când ar fi elucidat misterul legat de megastructura extraterestră Tabby, astronomul a declarat că este puţin probabil să avem un răspuns imediat.

Cum telescopul Spitzer nu putea să „spună” prea multe lucruri despre existenţa sau absenţa unei civilizaţii extraterestre în jurul stelei Tabby, cercetătorii încearcă acum să afle mai multe informaţii cu ajutorul The Green Bank Telescope, cel mai mare telescop radio de pe planetă.

„The Green Bank Telescope este cel mai mare şi cel mai performant telescop cu care putem monitoriza această structură”, a declarat Andrew Siemion, cercetător SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) de la Universitatea din California.

Telescopul va „asculta” semnalele venite dinspre Tabby, în tentativa de a descoperi dacă există ceva neobişnuit transmis de sau în jurul acestei structuri extraterestre.

SETI, ÎN CĂUTAREA UNUI SEMNAL EXTRATERESTRU

De mai bine de 30 de ani, cercetătorii de la Institutul SETI ascultă semnalele din spaţiu în speranţa că vor primi un mesaj extraterestru. Cum până acum n-au avut succes, GadgetReport.ro relata, recent, că experţii sunt decişi să schimbe foaia şi să treacă la trimiterea de mesaje în Univers. Ei speră că, astfel, o civilizaţie extraterestră le va intercepta şi va intra în contact cu omenirea.

Proiectul, intitulat Active SETI, a fost criticat însă de foarte mulţi savanţi, printre care şi regretatul Stephen Hawking, care credea că trimiterea de mesaje în spaţiu ar putea atrage riscuri majore pentru Pământ.

Nu este exclus, afirma Hawkins, să devenim victimele unei potenţiale civilizaţii extraterestre.

Directorul SETI, Jill Tarter, afirmă însă că temerile sunt nejustificate, dând drept exemplu chiar evoluţia umană care, treptat, a înlocuit războiul cu pacea.

„Civilizaţiile extraterestre au înţeles, probabil, de mult că războiul nu este o soluţie, astfel că, dacă vom intra în contact cu extratereştrii, va fi o experienţă paşnică, nicidecum agresivă”, a declarat Jill Tarter, potrivit Business Insider.

Cercetătorii Universităţii din Oxford afirmau, recent, că în univers ar putea fi cel puţin 3 mii de civilizaţii extraterestre. Şansele de a cunoaşte vreuna dintre ele sunt extrem de mici, având în vedere distanţele de cel puţin 1.000 de ani lumină dintre ele.

Misterele OZN. De ce nu am intrat încă în contact cu extraterestrii