Bebelușii, monitorizați cu un costum special cu senzori

Data: 20/02/2020 | Autor: .

Bebelușii, monitorizați cu un costum special cu senzori

Pentru a evalua dezvoltarea neurologică a bebelușilor, medicii pediatrici se folosesc, în prezent, de relatările părinților și de examinările periodice. Cercetătorii de la  Universitatea din Helsinki au dezvoltat un costum special, cu senzori, care ajută medicii să investigheze modul în care sugarii evoluează și se dezvoltă neurologic, relatează GadgetReport.ro

În prezent, medicii pediatri evaluează vizual mișcările spontane și voluntare ale bebelușului, pentru a determina modul în care copilul se comportă, cum funcționează legătura dintre creier și mișcări, cum reacționează la stimuli, în general cum evoluează percepția generală asupra realității.

În cadrul proiectului Rhythms in Infant Brain (RIB), oamenii de știință de la Universitatea din Helsinki au dezvoltat o salopetă echipată cu mai mulți senzori de mișcare Movesense, produși de compania finlandeză Suunto .

Purtat de către bebeluși, senzorii din costum urmăresc și înregistrează mișcările acestora, iar datele sunt înregistrate automat.

Atunci când se prezintă cu copilul la medic, datele despre mișcare înregistrate sunt transmise wireless către o aplicație de pe smartphone-ul pediatrului.

Această aplicație, proiectată de start-ul german Kaasa, utilizează algoritmi bazate pe inteligență artificială pentru procesarea datelor, determinând dacă copilul înregistrează probleme de dezvoltare.

Îmbrăcămintea este concepută pentru sugarii cu vârsta de cel puțin cinci luni și a fost recent testată cu succes pe un grup de 22 de copii de șapte luni. S-a constatat că salopeta a fost cel puțin la fel de bună ca analiza clasică a înregistrărilor video ale mișcărilor copiilor, când a fost vorba de cuantificarea motilității sugarului.

„Este un pas revoluționar înainte”, spune omul de știință, prof. Sampsa Vanhatalo. „Măsurătorile oferă un instrument concret pentru a detecta variația precisă a motilității de la vârsta de cinci luni, lucru pe care observațiile clasice nu îl pot face”, a mai spus acesta.

Studiul despre această inovație a fost publicat recent în revista Scientific Reports .