Camera secretă din Marea piramidă din Giza, scanată cu un telescop de mare putere! Ce sunt muonii?

Data: 4/05/2022 | Autor: .

Cavitatea uriașă din Marea Piramidă de la Giza, un mister neelucidat!

Cercetătorii care lucrează la misiunea Exploring the Great Pyramid vor să scaneze Marea Piramidă din Giza folosind particule energetice din spațiu și strâng fonduri pentru un telescop de mare putere care să îi ajute în a dezvălui secretele misterioasei structuri. Muonii au fost folosiți din nou în 2017, în cadrul unui proiect numit ScanPyramids, care a dus la una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani: existența unui gol mare, ascuns deasupra unui pasaj numit Marea Galerie.

Camera secretă, numită „Marele Vid”, are aproximativ 6 metri înălțime și aproape 30 de metri lungime. Încă nu se știe cu ce scop a fost construită.

Telescopul ar scana piramida cu muoni de raze cosmice, particule de înaltă energie care sunt create atunci când razele din spațiul cosmic se ciocnesc cu atomii din atmosfera Pământului.

Secrets of Great Pyramid of Giza to be revealed by a robot | Daily Mail  Online

Potrivit NBC News, dispozitivul cu care va fi scanată piramida va avea o sensibilitate „de peste 100 de ori mai mare” decât echipamentul care a fost folosit până acum pentru a studia situl arheologic.

Muonii razelor cosmice pot trece prin obiecte solide mai eficient decât razele X, permițând oamenilor de știință să privească în interiorul structurilor impenetrabile.

În timp ce muonii se deplasează prin piramidă, particulele de înaltă energie interacționează cu diferite materiale – granit sau calcar, de exemplu, sau aer într-o cavitate deschisă – iar energia și lumina lor este deviată în moduri care pot fi măsurate. Cercetătorii pot folosi apoi aceste măsurători pentru a crea hărți detaliate ale interiorului piramidei.

„Sunt radiații naturale. Muonii razelor cosmice intră în permanentă pe suprafața planetei. Ei trec prin noi acum”, a explicat Bross. Planul său a fost detaliat într-un studiu publicat în Journal for Advanced Instrumentation in Science.

Camera secretă din Marea piramidă

Marea Piramidă este cea mai mare din Giza, cu o înălțime de 138 de metri, și singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice rămase în picioare.

What was at the tip of the pyramid of Cheops at Giza? - Quora

Se crede că Marea Piramidă din Giza a fost construită la cererea faraonului Khufu (sau Keops), care a domnit în timpul secolului al 26-lea î.Hr.

Fizicianul Luis Alvarez a explorat pentru prima dată ideea de a scana piramida folosind razele cosmice la sfârșitul anilor 1960. Alvarez și echipa sa au scanat aproximativ 19% din piramidă timp de doi ani, dar nu au găsit camere nedetectate anterior în interiorul structurii emblematice, potrivit Societății Americane de Fizică.

Misterul faraonului Nyuserre Ini. Cea mai mare descoperire din Egipt, din ultimii 50 de ani

Misiunea Exploring the Great Pyramid se va baza pe descoperirile făcute de ScanPyramids, folosind un telescop mai mare și mai avansat, care poate detecta trilioane de muoni de raze cosmice, pentru a produce imagini de rezoluție mai mare din mai multe unghiuri, a spus Bross.

El a adăugat că scanările ar putea dezvălui pentru ce a fost folosită camera secretă, inclusiv ce obiecte se află în interior.

Pe lângă Marea Galerie, arheologii au găsit anterior camera regelui, aflată aproximativ în centrul piramidei, și o cameră mai mică, a reginei, în apropiere. Dar multe alte detalii ale structurii interne a piramidei nu sunt cunoscute.

Cine a construit piramidele? Cercetătorii au găsit dovezile

Secretele faimosului faraon Amenhotep I, descoperite după mai bine de 3.500 de ani