Se pregătește pilula contraceptivă pentru bărbați

Data: 26/04/2022 | Autor: .

Se pregătește pilula contraceptivă pentru bărbați

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota anunță dezvoltarea unui nou medicament care ar putea elimina riscul de contracepție. Spre deosebire de restul pilulelor contraceptive dezvoltate pînă acum, medicamentul YCT529 ar putea fi luat de bărbați.

În prezent, femeile poartă cea mai mare parte a responsabilității pentru contracepție. Pentru femei există metode de barieră, cum ar fi prezervativul feminin, diafragma sau DIU (dispozitiv intrauterin), precum și metode hormonale, cum ar fi plasturele, inelul vaginal, injectabilele, pilulele și implanturile contraceptive.

Cercetările pentru găsirea unei pilule eficiente durează de ani de zile, dar până acum s-au concentrat pe metode care vizează testosteronul, hormonul sexual masculin. Inhibarea testosteronului provoacă efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate, depresia și creșterea colesterolului LDL. Din acest motiv, echipa de cercetători din acest studiu a identificat proteina RAR-α (Retinoic Acid Receptor alpha). Proteină care face parte dintr-un grup de trei receptori nucleari care se leagă de acidul retinoic (un derivat al vitaminei A) și care este necesară pentru dezvoltarea embrionară, creșterea și diferențierea celulară, de exemplu, pentru formarea spermatozoizilor.

Povestea DAC 120 DE. Camionul electric al lui Ceaușescu care a uimit o lume întreagă

Cercetătorii au conceput 100 de compuși capabili să inhibe RAR-α și au descoperit că YCT529, unul dintre compuși, poate face acest lucru în mod eficient și fără efecte secundare. Alte studii fuseseră deja efectuate cu medicamente care inhibau ceilalți doi receptori RAR-β și -γ, dar mai puțin eficient (cu unele efecte adverse). Administrarea orală de YCT529 a redus numărul de spermatozoizi, împiedicând sarcina, iar la o lună după ce a fost oprită furnizarea de compost, șoarecii au redevenit fertili. Acestea sunt rezultate promițătoare, deoarece este posibil să se fi găsit o metodă non-hormonală de contracepție masculină. Aceste rezultate vor permite începerea testelor clinice pe oameni în 2022. Cu toate acestea, ceea ce a funcționat la șoareci nu funcționează întotdeauna la oameni, astfel că se investighează noi compuși.

Cum scapi de o melodie care te obsedeaza