Au ajuns deja oamenii pe Marte? Misterul din craterul Airy-O

Data: 26/04/2022 | Autor: .

craterul Airy-O

Cercetătorii de la NASA au descoperit o o ciudată „amprentă umană” pe suprafața craterului Airy-0 de pe Marte. La 138 de ani de la descoperirea sa, craterul continuă să stârnească curiozitatea astronomilor.

Nu este prima dată când omenirea știe despre acest crater. Dimpotrivă, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, astronomul britanic George Biddell Airy l-a observat pentru prima dată.

Prin urmare, i s-a dat numele său de familie pentru referințe viitoare, relatează Live Science. La 138 de ani de la descoperirea sa, craterul Airy-O continuă să stârnească curiozitatea astronomilor.

National Geographic relatează despre  o descoperire ieșită din comun realizată de NASA.

Potrivit publicației, pe suprafața craterului cu un diametru de o jumătate de kilometru, pare să existe o amprentă umană.

Descoperirea din craterul Airy-O a fost realizată de Mars Reconnaissance Orbiter, în timpul unui zbor de rutină. Imaginea a fost trimisă pe Pământ cu ajutorul tehnologiei NASA High-Resolution Imaging Science Experiment.

Deși Airy descoperise deja această regiune de pe Marte, ea nu fusese niciodată observată cu o asemenea claritate sau rezoluție. Ca urmare, astronomii de la NASA au sugerat că pe suprafață pare să existe o „amprentă umană”. Deși nu este cazul, liniile de pe suprafață simulează o amprentă digitală similară cu cea pe care o avem noi, hominizii contemporani.

Există apă pe Marte! O descoperire uriașă făcută de ExoMars Trace Gas Orbiter

Potrivit datelor NASA, acest lucru nu este nici pe departe un indicator al unor posibili coloniști extratereștri pe Planeta Roșie. Cu atât mai puțin de o civilizație inteligentă care a rămas ascunsă până acum. Dimpotrivă, din informațiile culese de Mars Reconnaissance Orbiter, pare a fi doar o parte a peisajului marțian.

Imaginile virale captate de roverul Perseverance pe Marte. Este un extraterestru?

Abigail Fraeman, cercetător planetar în cadrul roverului Curiosity, a declarat că formațiunile observate în fotografie sunt cunoscute sub numele de „creste eoliene transversale (TARs)”. „TAR-urile sunt o caracteristică pe care o vedem în mod obișnuit în craterele și alte depresiuni de pe Marte”, a declarat Fraeman într-un comunicat.

Descoperire pe Marte: un obiect extraterestru care arată ca o floare!

Experimentul MOXIE

Perseverance transportă şi un experiment tehnologic denumit MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) care va produce oxigen direct din dioxidul de carbon al atmosferei marţiene. Acest experiment va demonstra dacă viitorii exploratori ai planetei Marte vor putea obţine direct de la faţa locului oxigenul necesar pentru respiraţie dar şi pentru combustibilul rachetelor.

MOXIE va aspira dioxid de carbon

Deși atmosfera marțiană este de 100 de ori mai subțire decât cea terestră, ea conține 95% dioxid de carbon (care poate fi transformat în oxigen). MOXIE va testa acest lucru pentru a vedea ce se poate face în viitoarele misiuni. Precum o plantă, MOXIE va aspira dioxid de carbon și va produce oxigen într-o cantitate de aproximativ 10 grame/oră.

Alte două instrumente îi vor ajuta pe inginerii NASA să conceapă sisteme pentru asolizarea şi supravieţuirea astronauţilor care vor ajunge pe Marte: pachetul MEDLI2 (Mars Entry, Descent, and Landing Instrumentation 2) este noua variantă a sistemului folosit în misiunea Mars Science Laboratory (care a transportat pe Marte roverul Curiosity), în timp ce suita de instrumente MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) va oferi informaţii despre vreme, climă, precum şi despre nivelurile de radiaţii ultraviolete de la suprafaţa planetei şi despre pericolul declanşării unor furtuni de praf.

Tot Perseverance are şi rolul de a transporta şi de a depune în siguranţă la suprafaţa lui Marte a dronei elicopter Ingenuity – un experiment tehnologic separat de misiunea roverului. Ingenuity va încerca primul zbor al unui aparat cu rotoare cu palete în atmosfera unei alte planete.