Câtă cafea e sănătos să bei pe zi? Rezultatele unui studiu științific

Data: 28/04/2022 | Autor: .

Câtă cafea e sănătos să bei pe zi? Rezultatele unui studiu științific

Câtă cafea e sănătos să bei pe zi? Cercetătorii au realizat un studiu care a implicat peste 570.000 de persoane din 10 ţări, de vârste şi ocupaţii diverse. Experții le-au monitorizat obiceiurile de consum şi starea de sănătate pe o perioadă de 16,4 ani, iar unul dintre rezultate se referă la consumul de cafea.

Să îţi începi ziua cu o cafea bună, fierbinte, aromată. Ce poate fi mai plăcut mai ales într-o dimineaţă în care îţi este greu să te trezeşti sau seara, în momentele de relaxare? Cafeaua poate fi un adevărat medicament, ne energizează şi ne creşte puterea de concentrare. Dacă o bei în exces, aceasta poate avea însă efecte negative.

Potrivit rezultatelor studiului realizat de cercetători, cei care au consumat în mod frecvent cafea au înregistrat un risc mai scăzut de deces şi de boli precum cancerul, afecţiuni digestive, pulmonare, circulatorii şi cardiace.

25% dintre consumatorii de cafea au băut între trei şi patru ceşti pe zi, iar rezultatele arată că 12% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei au înregistrat mai puţine probleme de sănătate.

Mai mult, cel puţin în cazul bărbaţilor, consumul de cafea a fost asociat cu riscul scăzut de…sinucidere.

Un alt studiu, la care au participat 185.855 de americani cu vârsta de peste 16 ani, a arătat că riscul de deces şi cel de îmbolnăvire de cancer, afecţiuni respiratorii, diabet şi boli de rinichi a fost mai redus în cazul consumatorilor de cafea decât în cazul celor care nu consumă această băutură.

Câtă cafea este sanatos sa bei pe zi?

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oklahoma, ar trebui sa ne limitam la 400 mg de cafeina pe zi. Asta se traduce în maxim 5-6 cesti pe zi, sau daca beti cafeaua in cani mai mari, maxim 2-3 cani.

Regula se aplica doar in cazul unui adult sanatos. Iar daca beti cafeaua concentrata, cum este varianta espresso, limitati-va la 3 cesti pe zi.

Potrivit experților, excesul de cafea poate avea si efecte secundare: ameteli, bufeuri, insomnie și anxietate.

Într-un alt studiu, cercetatorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) si cei de la Harvard School of Public Health au concluzionat ca un consum moderat de cafea protejeaza impotriva insuficientei cardiace.

Oamenii care au consumat mai mult de doua cani de cafea pe zi au avut un risc cu 11% mai mic de insuficienta cardiaca, in comparatie cu cei care nu consumau cafea, insa oamenii de stiinta subliniaza ca desi rezultatele cercetarii lor arata un posibil beneficiu al cafelei, lucrurile depind insa de cat de multa cafea bem pe zi.

Ce efecte are cafeaua şi în ce cantitate poate fi mortală