Teoria bulelor warp, descoperire revoluționară! Viteza luminii poate fi depășită

Data: 27/04/2022 | Autor: .

Experții de la Centrul de cercetare al Universității Alabama din Huntsville, Statele Unite, cred că viteza luminii poate fi depășită. Teoria bulelor warp afirmă că există posibilitatea să se poată ajunge la viteze de 299.792 de kilometri pe secundă.

299.792 de kilometri pe secundă. O viteză incredibilă, de neimaginat pentru mintea omenească, poate fi atinsă într-un mediu controlat.

Potrivit teoriei bulelor warp, în vid, lumina poate străbate spațiul cu această viteză.

Pare a fi o viteza destul de mare, raportat la viteza pe care o experimentăm noi pe Pământ, dar în cadrul schemei complexe a Universului, aceasta nu este atât de impresionantă cum ni se pare nouă.

Spre exemplu, ți-ar lua 45 de minute să parcurgi distanța dintre Soare spre Jupiter cu viteza luminii, iar marțienii care au tehnologii performante nu s-ar mulțumi cu un mijloc de transport care de deplasează atât de încet.

A fost un OZN? Un obiect spațial metalic avea o viteză de 3,2 milioane de kilometri pe oră

Live Science relatează că teoria vine, practic, să confirme estimările lui Einstein care afirma că spațiul și timpul sunt relative. Astfel, ”dacă cineva ar fi capabil să călătorească mai repede decât viteza luminii și să poarte cu el informații, noțiunea sa de timp ar fi deformată în comparație cu a noastră”.

”Dacă privim lumina ca o undă, atunci există ”mai multe motive” pentru care anumite unde pot călători mai repede decât lumina albă (sau incoloră) într-un mediu (altul decât vid)”, a explicat Claudia de Rham, fizician la Imperial College din Londra, Marea Britanie.

Teoreticienii au propus ”diverse tipuri de bule warp care ar permite călătorii mai rapide decât o face lumina”. Un alt mod susținut de fizicieni este acela ”de a folosi un fel de gaură de vierme în spațiu”, a spus Rhett Allain, fizician de la Universitatea Louisiana.

Curcubeul, un fenomen warp?

Potrivit experților Universității Wisconsin-Madison, cel mai elocvent exemplu vizual al acestui fenomen îl reprezintă curcubeul, care în mod obișnuit lungimi de undă roșii lungi și mai rapide în partea de sus și lungimi de undă violete scurte și mai lente în partea de jos.

Experții apreciază că ”singurul lucru capabil să călătorească mai repede decât viteza luminii este, oarecum paradoxal, lumina însăși, dar numai atunci când nu se află în vidul spațiului”.

În plus, ar mai putea exista o posibilitate, susțin fizicienii. ”Există părți ale universului care se extind departe de noi, mai repede decât viteza luminii, pentru că spațiu-timpul se extinde”, a spus Claudia de Rham.

Cât de multe știm despre viteza luminii

Teoria specială a relativității, înaintată de Einstein, ne aduce la cunoștință impactul pe care viteza de deplasare îl are asupra timpului. Cu cât viteza este mai apropiată de cea a luminii, cu atât timpul trece mai lent. Asta înseamnă că dacă ajungi să ai viteza luminii, timpul se oprește în loc, iar dacă reușești cumva să o depășești, timpul va merge înapoi, potrivit Science Alert.

Un aspect important este că un obiect care are masă nu poate atinge niciodată viteza luminii și asta pentru că dacă te apropii de o asemenea viteză, crește inerția. Asta înseamnă că dacă ceva are masă nu se poate deplasa cu o asemenea rapiditate pentru că masa l-ar încetini considerabil. În acest caz, ne putem întreba ce poate călătorii cu viteza luminii- fotonii, particule care nu au masă.

Conform oamenilor de știință, există încă un factor cosmic care poate influența viteza luminii, și aceștia amintesc de schimbarea temporară în cantitatea de energie existentă într-un anumit punct din spațiu. Această teorie susține că așa numitele goluri de spațiu din Univers nu sunt de fapt vide, ci că în ele există de fapt particule care își schimbă starea de existență. Asta are un impact major asupra vitezei luminii, iar schimbările cuantice pot încetini semnificativ rapiditatea cu care se deplasează lumina.

Cum îți testezi viteza de internet. O aplicație oficială