Endurance, nava pierdută a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită în Antarctica

Data: 27/04/2022 | Autor: .

Endurance, nava pierdută a exploratorului Ernest Shackleton, descoperită în Antarctica

Endurance, nava pierdută a exploratorului antarctic Sir Ernest Shackleton, a fost găsită pe fundul Mării Weddell. Nava a fost zdrobită de gheața mării și s-a scufundat în 1915, forțându-l pe Shackleton și oamenii săi să evadeze pe jos și cu bărci mici. 

Videoclipul în care sunt arătate rămășițele navei arată că Endurance este într-o stare remarcabilă. Chiar dacă a stat la 3 km adâncime peste un secol, arată exact ca în ziua în care s-a scufundat. Lemnele sale, deși sunt avariate, sunt încă foarte bine închegate, iar numele – Endurance – este clar vizibil pe pupa.

„Fără nicio exagerare, acesta este cea mai bună epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată – de departe”, a spus arheologul marin Mensun Bound, care se află în expediția de descoperire și și-a îndeplinit acum un vis în cariera sa de aproape 50 de ani.

Încercările anterioare de a localiza nava din lemn, lungă de 45 de metri, a cărei locaţie a fost înregistrată de căpitanul Frank Worsley, au eşuat din cauza condiţiilor ostile ale Mării Weddell, acoperită de gheaţa sub care se află.

Cu toate acestea, misiunea Endurance22, organizată de Falklands Maritime Heritage Trust şi care a folosit vehicule subacvatice avansate numite Sabertooths, dotate cu camere şi scanere de înaltă definiţie, a localizat rămăşiţele navei. Imaginile filmate au arătat nava într-o stare remarcabil de bună, cu numele clar vizibil la pupă.

„Suntem copleşiţi de norocul nostru…”, a declarat Mensun Bound, directorul de explorare al expediţiei. „Nava este, de departe, cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este în poziţie verticală, intactă şi într-o stare perfectă de conservare„

Expediţia, condusă de exploratorul polar britanic John Shears, care operează de pe spărgătorul de gheaţă sud-african Agulhas II şi care cercetează, de asemenea, impactul schimbărilor climatice, a găsit „Endurance” la şase km de poziţia înregistrată de Worsley.

„Am finalizat cea mai dificilă căutare a unei epave din lume”

„Nu s-a atins nimic de pe epavă. Nimic nu a fost recuperat. A fost cercetată cu ajutorul celor mai noi instrumente și poziția sa a fost confirmată. Este protejată de Tratatul Antarcticii. Nici nu am vrut să ne atingem de ea”.

Amplasamentul navei Endurance a fost declarat monument istoric în conformitate cu prevederile Tratatului Antarcticii din 1959.

O echipă de expediție formată din 64 de persoane, plus un echipaj de 46 de persoane, se afla la bordul navei de expediție, SA Agulhas II. Misiunea, în valoare de 10 milioane de dolari, a fost finanțată de un donator anonim. O încercare anterioară de a găsi Endurance, în urmă cu trei ani, s-a soldat cu un eșec.

Shackleton și-a pierdut faimosul vas, dar și-a salvat echipajul. El a plecat din Georgia de Sud în decembrie 1914 cu 27 de oameni, îndreptându-se spre Golful Vahsel, în partea de est a Mării Weddell. Planul era de a traversa imensa calotă de gheață din Antarctica până la Polul Sud și apoi să continue să meargă până la Marea Ross, pe cealaltă parte a continentului.

Endurance: Shackleton's lost ship is found in Antarctic - BBC News

Echipajul s-a refugiat pe banchize de gheață timp de cinci luni

Însă, la două zile după ce a părăsit Georgia de Sud, Endurance a întâlnit banchiza polară. La începutul lunii ianuarie, nava a rămas blocată și, în cele din urmă, echipajul s-a retras pe gheață, luând proviziile de hrană și alte provizii ale navei, precum și trei bărci de salvare. La 21 noiembrie 1915, Endurance s-a scufundat în cele din urmă, iar căpitanul Worsley a înregistrat poziția sa.

Shackleton și grupul său au continuat să campeze pe banchizele de gheață timp de încă cinci luni, înainte de a naviga cu bărcile de salvare spre Insula Elefantului. De acolo, la temperaturi scăzute și pe o mare agitată, Shackleton, Worsley și alte patru persoane au navigat până în Georgia de Sud. Ei au organizat salvarea echipajului, care a fost recuperat în viață în câteva luni.

Lost and found: the extraordinary story of Shackleton's Endurance epic | Exploration | The Guardian

În afară de găsirea navei lui Shackleton, expediția Endurance22 a întreprins cercetări științifice importante într-o parte a lumii care afectează în mod direct clima și mediul la nivel global, a declarat Shears, potrivit The Guardian.

Triunghiul Bermudelor. Nava SS Cotopaxi, descoperită după aproape 100 de ani

„Am desfășurat, de asemenea, un program educațional de informare fără precedent, cu transmisiuni în direct de la bord, permițând noilor generații din întreaga lume să se implice în Endurance22 și să fie inspirate de poveștile uimitoare ale explorării polare, precum și de ceea ce pot realiza oamenii și de obstacolele pe care le pot depăși atunci când lucrează împreună.”

Misterul Oumuamua. Ne-a vizitat o navă extraterestră?