Cavitatea uriașă din Marea Piramidă de la Giza, un mister neelucidat!

Cercetătorii de la Universitatea din Cairo au descoperit o cavitate uriașă, de peste 30 de metri lungime, în Marea Piramidă de la Giza. Descoperirea, realizată prin scanarea acesteia cu muoni (particule asemănătoare electronilor), adâncește și mai mult misterul care înconjoară construcția piramidei lui Keops, faraonul care a trăit între 2509 î.Hr. și 2483 î.Hr.

Nicio structură artificială de pe Pământ nu conține atâtea mistere precum Marea Piramida de la Giza, din Egipt.

Cu o înălțime de 140 de metri, se crede că piramida a fost construită undeva între anii 2.550 și 2.490 i.Hr., fiind printre cele mai mari din lume.

Cea mai mare piramidă din complexul de la Giza are o înălțime de 147 de metri, latura bazei de 230 de metri, iar construcția ei a durat între 20 și 30 de ani.

Cu toate că este atât cunoscută și a făcut obiectul multor investigații arheologice, multe mistere legate de ea nu au fost deslușite, mai ales cele din interiorul acesteia.

Cum a fost construită Marea Piramida? Ce se mai ascunde în interior? Mai există camere secrete?

What was at the tip of the pyramid of Cheops at Giza? - Quora

Interesting Engineering relatează despre noua descoperire realizată de cercetători  – o cavitate uriașă aflată în interiorul piramidei. Primele date arată că dimensiunile sale sunt asemănătoare cu Marea Galerie, care duce la locul de odihnă al faraonului Khufu.

Pentru a face descoperirea, oamenii de știință au folosit fizica particulelor pentru a „privi” în interiorul piramidelor.

Cine a construit piramidele? Cercetătorii au găsit dovezile

Nu se știe de ce există cavitatea sau dacă conține ceva de valoare, deoarece nu este ușor accesibilă.

„Nu știm dacă este un spațiu orizontal sau înclinat; nu știm dacă este alcătuit din una sau mai multe structuri succesive”, a explicat Mehdi Tayoubi, de la Institutul HIP din Paris.

„Ceea ce suntem siguri este că acest mare gol este acolo, că este impresionant și că, din câte știm, nu fusese anticipat de nicio teorie „.

Până în prezent, în piramida lui Keops au fost descoperite trei camere interioare mari și o serie de pasaje. Cea mai impresionantă este Marea Galerie, care are 47 de metri lungime și 8 metri lățime.

Noua cavitate identificată este direct deasupra galeriei și are dimensiuni similare.

Tunnel Vision – The Mysterious Forced Entry of the Caliph into the Great  Pyramid of Giza | Ancient Origins

Ce ascunde cavitatea uriașă?

Renumitul arheolog american Mark Lehner, care face parte din grupul care scanează piramidele de la Giza, în cadrul proiectului ScanPyramid, afirmă că „ar putea fi un spațiu pe care constructorii l-au lăsat pentru a proteja acoperișul foarte îngust al Marii Galerii de greutatea piramidei”.

„Este o anomalie. Dar trebuie să ne concentrăm mai mult asupra ei, mai ales într-un moment în care nu mai putem străpunge piramida cu dinamită, așa cum a făcut egiptologul britanic Howard Vyse la începutul anilor 1800 „, a declarat acesta.

Radiografia cu muoni

Operațiunea ScanPyramid a debutat în 2017. Cercetătorii folosesc radiografia cu muoni, care sunt niște particule subatomice instabile, similare cu electronii, dar cu o masă mult mai mare.

Muonii pot „străpunge” materialul dur din interiorul piramidei și ajută la cartografierea tuturor camerelor secrete.

Dincolo de scanarea piramidelor, această tehnologie a fost, de asemenea, utilizată pentru a detecta tuneluri și peștere ascunse sub Muntele Echia și pentru a privi în interiorul rămășițelor devastate ale centralei nucleare Fukushima Daiichi.

„Încercăm să înțelegem structura internă a piramidei și cum a fost construită”, a spus Helal.

Secrets of Great Pyramid of Giza to be revealed by a robot | Daily Mail  Online

Există trei tipuri de detectoare de muoni, care au fost folosite de către cercetători pentru a confirma existența marii cavitații denumite Big Void.

Dincolo de existența cavității, cercetătorii au mai descoperit câteva lucruri interesante:

 Fiecare fațadă a piramidei este orientată cu precizie spre câte un punct cardinal: Nord, Est, Vest și Sud.

Piramida este așezată exact pe paralela de 30 de grade, cea care separă în mod egal uscatul de ape.

 Diagonalele piramidei lui Keops traversează centrul fiecărui continent. O latură a bazei piramidei are 365 de coți și aproape un sfert, exact câte zile are un an.

Misterul Newgrange. Construcția neelucidată mai veche decât Stonehenge și piramidele egiptene

Misterul tumulilor din România! Exersau strămoșii noștri construcția piramidelor?