Misterul tumulilor din România! Exersau strămoșii noștri construcția piramidelor?

Data: 25/01/2022 | Autor: .

Misterul tumulilor din România! Exersau strămoșii noștri construcția piramidelor?

Arheologii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova au descoperit peste 600 de tumuli, adică morminte funerare sub forma unor movile de pământ și piatră, ridicate în epoca bronzului, acum 3300 de ani î.Hr. Cercetătorii au declanșat ample excavații cu scopul de a afla cine sunt cei care le-au ridicat și dacă acestea ascund vestigii ale unei civilizații dispărute.

Movilele de pământ aflate pe câmpurile care mărginesc DN1, pe tronsonul Ploieşti-Câmpina, au ridicat multiple semne de întrebare. Pe internet s-a comentat că acestea ar fi, în fapt, niște tentative ale strămoșilor noștri de a construi morminte funerare în genul piramidelor din Egipt.

Acestea ar fi, în fapt, primele tentative de a construi astfel de edificii, iar egiptenii ar fi preluat tehnica de la populațiile nomade care au trecut și pe teritoriul nostru.

Istoria dacilor, rescrisă? Un documentar tulburător face furori pe internet

Morminte funerare de acum 3300 de ani

foto: Muzeul de Arheologie Prahova

O echipă coordonată de către arheologul Alin Frînculeasa de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a demarat cercetările arheologice pe raza localităţii Târgşoru Nou, comuna Ariceştii Rahtivani.

Cine a fost Deceneu, marele preot al dacilor? Un mister neelucidat

”Având forma unor movile cu înălţimi cuprinse între 1-5 metri, tumulii sunt prezenţe vizibile în peisajul de câmpie aflat de o parte şi de alta a şoselei care leagă Ploieştiul de Câmpina. Aceste construcţii sunt morminte funerare ridicate în epoca bronzului într-o perioadă aflată între 3300 şi 2500 î.Hr.”, potrivit unui comunicat al Muzeului de Arheologie Prahova.

foto: Muzeul de Arheologie Prahova

Unul dintre tumulii de la Târgşoru Nou avea diametrul de circa 30 de metri şi înălţimea de circa un metru. Intervenţia arheologică a urmărit salvarea acestui sit prin cercetarea integrală şi recuperarea informaţiilor de natură istorică, dar şi a patrimoniului arheologic, arată arheologii.

”La baza tumulului se afla săpată groapa funerară în care era aşezat un copil, depus conform ritualului specific epocii, adică dorsal cu membrele inferioare strânse şi căzute în lateral. În zona craniului, dar şi pe calotă au fost identificate urme de ocru roşu (vopsea naturală). Înmormântarea unui copil într-un tumul a cărui construcţie implica mult efort şi coeziune socială arată importanţa acestei persoane, dar şi a familiei sale în cadrul comunităţii din care provenea”, explică cercetătorii Muzeului de Arheologie Prahova.

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii tuneluri sub Munții Bucegi?

Misterul canibalilor din România. Secretul ascuns al civilizației Cucuteni