Misterul Newgrange. Construcția neelucidată mai veche decât Stonehenge și piramidele egiptene

Data: 31/01/2022 | Autor: .

Unul dintre cele controversate site-uri arheologice din lume este cel de la Newgrange, din comitatul Meath din Irlanda. Acesta conține un mormânt cu un tunel uriaș, construit în timpul neoliticului, în jurul anului 3200 î.Hr., făcându-l mai vechi decât Stonehenge și piramidele egiptene.

Monumentul Newgrange este aliniat la răsăritul solstițiului de iarnă. Newgrange constă dintr-o movilă circulară mare cu un pasaj interior de piatră și o cameră cruciformă. În această cameră au fost găsite oase umane arse și nearse și posibile bunuri funerare sau jertfe votive.

Movila are un zid de sprijin în față, realizat în mare parte din pietruire de cuarț alb, și este înconjurat de borduri gravate. Multe dintre pietrele mai mari din Newgrange sunt acoperite de artă megalitică.

Movila este, de asemenea, înconjurată de un cerc de piatră. Care este scopul acestuia rămâne în continuare un mister.

Experții cred că acesta a avut o semnificație religioasă însă, dincolo de acest aspect, rămâne întrebarea cum a fost construit.

La ce tehnologie aveau acces oamenii din neolitic?

Pietre uriașe, de câteva tone fiecare, mutate și plasate perfect, în jurul monumentului. Cum au putut oamenii din neolitic să facă acest lucru când, și în prezent, doar cu utilaje speciale pot fi mutate astfel de greutăți?

Nimeni nu știe exact cum a fost posibil. Newgrange, principalul monument din complexul Brú na Bóinne, rămâne un mister.

Potrivit arheologului Michael J. O’Kelly, cel care a condus cea mai extinsă cercetare a misterului Newgrange, din 1962 până în 1975, afirmă că acest sanctuary a fost folosit aproximativ 1.000 de ani. Newgrange a devenit apoi treptat o ruină, deși zona a continuat să fie un loc de activitate rituală.

,,Sanctuarul zeilor, așa este cunoscut în istorie. Este o locuință a zeităților, în special a lui Dagda și a fiului său Aengus, pe care aceștia au construit-o din cer. Este influența extratereștrilor, este rezultatul muncii oamenilor? Nimeni nu știe’’, a declarat expertul John Stainwood.

Mai mult chiar, cercetătorii au descoperit recent alte morminte de trecere din Irlanda, aliniate cu solstiții și echinocții. Cine sunt oamenii care le-au construit și la ce le-au folosit?

Cert este că Newgrange a devenit sit turistic popular și, potrivit arheologului Colin Renfrew, este „considerat fără ezitare de către preistorici drept marele monument național al Irlandei” și ca una dintre cele mai importante structuri megalitice din Europa.

Newgrange: Ireland's Ancient Stone Tomb - Unusual Places