Cea de-a cincea forță a naturii! Descoperirea istorică de la CERN

Data: 25/04/2022 | Autor: .

Cea de-a cincea forță a naturii! Descoperirea istorică de la CERN

Cercetătorii de la cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) al CERN, urmează să anunțe o descoperire cu adevărat istorică – cea de-a cincea forță a naturii.

The Guardian relatează că laboratorul, aflat la 175 de metri sub munții Alpi, la granița dintre Franța și Elveția, face ultimele pregătiri pentru a dovedi existența materiei întunecate.

Laboratorul și-a reluat în această lună funcționarea, după o pauză de trei ani în care a fost îmbunătățit și modernizat.

Îmbunătățirile de la CERN au însemnat introducerea unor instrumente mai sensibile, care permit cercetătorilor să studieze ciocnirea particulelor la un nivel superior calitativ.

Toate astea reliefează faptul că acum există cea mai bună șansă ca LHC să descopere particule subatomice complet noi pentru știință. Speranța este că Acceleratorul va face descoperiri care vor declanșa cea mai mare revoluție din fizică din ultimii 100 de ani.

Dr. Mitesh Patel, fizician la Imperial College din Londra afirmă că este de așteptat ca la CERN să se rezolve o problemă științifică de mare importanță privind o anomalie misterioasă descoperită recent la FermiLab și care trebuie confirmată, lucru ce ar putea indica existența celei de-a cincea forțe fundamentale a naturii.

”Intrăm în această cursă cu mai mult optimism, că ar putea avea loc o revoluție. Miza este extrem de mare. Dacă confirmăm acest lucru, va fi o revoluție pe care nu am mai văzut-o, cu siguranță în timpul vieții mele”, a spus dr. Mitesh Patel.

”Am vânat cea de-a cincea forță a naturii de când sunt fizician al particulele. Poate că acesta este anul descoperirii”, a spus dr. Sam Harper. Cercetătorul își pune mari speranțe în Acceleratorul de particule de la CERN, după această modernizare majoră.

Ce este materia întunecată?

Cercetătorii de la Fermilab Collider Detector au anunțat existența unei a cincea forță a naturii, acreditată în mediul online cu denumirea ,,Dark Force”, sau materia întunecată. Bosonul W, una dintre particulele fundamentale ale materiei, ar avea o masă mai mare decât cea preconizată de teoriile actuale, o ipoteză care face să se clatine modelul standard din fizica particulelor elementare și ar putea duce la dezvoltarea unei noi teorii, mai complete, despre cum funcționează Universul.

BBC relatează că primul rezultat experimental concludent care contrazice una dintre cele mai importante și mai de succes teorii ale fizicii moderne.

Fizicienii știu de ceva timp că teoria Modelului Standard trebuie actualizată. Aceasta nu poate explica prezența unui material invizibil în spațiu, celebra materie întunecată, și nici expansiunea continuă și accelerată a Universului sub imperiul unei forțe numite energie întunecată (Dark Energy). De asemenea, nu poate explica nici gravitația.

Potrivit unui studiu publicat în revista Science, teoria, încă neconfirmată, sugerează, abateri de la Modelul Standard, posibil ca urmare a unei a cincea forțe a naturii, încă nedescoperite, aflate în joc.

(Gravitația, forța electromagnetică, forța nucleară slabă și forța nucleară tare sunt cele patru forțe fundamentale despre care se știe până acum și care ar guverna orice interacțiune în Univers – n.r.)

Citește mai multe in materialul de mai jos.

Misterul ,,materiei întunecate”. Există o a cincea forță a naturii, încă nedescoperită?

Existenţa ,,forţei’’ din Star Wars, dovedită ştiinţific. Tehnologiile din Războiul Stelelor devin realitate