Conduci baut? Nu vei mai putea porni masina! (VIDEO)

Data: 8/06/2015 | Autor: .

sofer-beat

Administratia Naţională pentru Siguranţa Traficului din SUA ( NHTSA) a pus la punct o tehnologie care va face imposibila conducerea automobilelor sub influenta alcoolului. Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) urmeaza sa fie disponibila in urmatorii doi ani.

NHTSA lucreaza inca din 2008 la dezvoltarea unei solutii tehnice care sa ii impiedice pe automobilisti sa se urce bauti la volan. Asta in conditiile in care, potrivit statisticilor, peste 30% dintre accidentele rutiere din SUA sunt produse de soferi sub influenta alcoolului.

Administratia Naţională pentru Siguranţa Traficului a dezvoltat, astfel, doi senzori, unul care analizeaza aerul respirat si un al doilea care controleaza nivelul de alcool din sange, relateaza Engadget.com

Pentru a pleca la drum cu masina, soferul trebuie sa puna degetul pe senzor, iar acesta stabileste daca soferul a depasit nivelul minim admis, de 0.08 la suta alcool, din sange.

Astfel ca, daca senzorii vor sesiza ca soferul este baut, vor bloca franele masinii. Motorul va functiona, insa aceasta nu va putea pleca de pe loc.

Asociatia restaurantelor din SUA, American Beverage Institute, considera ca sistemul DADSS va incalca drepturile soferilor. Reprezentantul asociatiei, Sarah Longwell, a declarat pentru The Detroit News ca „sistemul este abuziv, pentru ca ii opreste si pe soferii care beau doar un pahar de vin la masa, fara sa se imbete”

Purtatorul de cuvant al NHTSA, Mark Rosekind, a declarat ca agentia nu va impune producatorilor de automobile sa includa senzorii in dotari, lansand la latitudinea acestora sa decida. Constructorii se tem ca, daca vor impune tehnologia, aceasta s-ar putea repercuta asupra vanzarilor de automobile.