De ce iubesc pisicile să stea în spații desenate? O explicație științifică

Data: 13/05/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la Hunter College’s Thinking Dog Center din New York au găsit o explicație interesantă despre motivul pentru care pisicilor le place să stea în cutii și spații desenate.

Într-o lucrare publicată în Aplicate Animal Behavior Science, expertul Gabriella Smith afirmă că a testat peste 560 de pisici, prin intermediul proprietarilor acestora. Aceștia au primit, pe Twitter, instrucțiuni foarte clare despre experimente, iar datele rezultate au fost interpretate de experți.

Autorii au folosit iluzia Kanisza, care implică aranjarea a patru forme Pac Man pe podea, într-un mod care le face să sugereze contururile unui pătrat, așa cum se vede în clipul de mai jos.

Cat in a Box

Pe parcursul a șase zile, voluntarii au folosit formele de hârtie pentru a crea iluzii pătrate.

Proprietarii de pisici au fost, de asemenea, sfătuiți să poarte ochelari de soare pentru a nu-și influența pisicile.

Formele au fost plasate pe podea, iar apoi pisicile au fost invitate în cameră. Proprietarii au verificat în ce forme au ales pisicile să stea mai mult de 3 secunde în decurs de 5 minute după intrarea în cameră.

Dintre toți voluntarii, doar 30 au terminat testele. Doar 9 pisici au făcut cel puțin o alegere în timpul experimentelor.

Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Pisicile au ales, aproape de fiecare dată, să se așeze în pătratele create de iluzia optică.

Smith afirmă că descoperirea „ne informează despre evoluția viziunii lor, în special despre sensibilitatea lor la contururi”.

Efectele incredibile ale pisicilor asupra oamenilor

Nu este clar de ce una dintre pisici a ales o formă diferită în loc de pătrat. „Ar putea fi explicat ca o atracție pentru stimuli noi pe podea, și nu neapărat atracție la orice atribute de control”, a spus Smith.

Cercetătorii încă nu pot explica motivul din spatele acestei alegeri. S-ar putea ca pisicile să se simtă confortabil în astfel de spații sau instinctele lor ar putea să-și facă efectul.

Experții spun că spațiile bine conturate reprezintă un loc minunat pentru a ascunde și urmări prada, o practică rămasă în adn-ul pisicilor domestice.

Dovedit ştiinţific. De ce iubesc pisicile să stea în cutii

Dovedit ştiinţific: De ce dorm pisicile atât de mult