Demn de filmul Gravity! NASA a descoperit o navetă pierdută în spaţiu

Chandrayaan-1

Cercetătorii de la NASA au reuşit o misiune demnă de scenariu de film SF. Au dat de urmele unei misiuni spaţiale de care nu se mai ştia nimic din 2009. Este vorba de un satelit indian, Chandrayaan-1, lansat pentru a cartografia Luna, şi cu care s-a pierdut contactul din august 2009, relatează GadgetReport.ro

Pentru a descoperi satelitul indian, NASA a folosit o tehnologie specială, folosindu-se de radarul spaţial de la laboratorul din Pasadena-California. În urma scanării spaţiului extraterestru din apropierea Lunii şi folosind o serie de algoritmi de calcul al traiectoriei satelitului, cercetătorii au reuşit să îl localizeze pe o orbită de 199 de kilometri faţă de Lună.

„A fost o provocare pentru că Chandrayaan-1 avea dimensiuni foarte reduse (1,5 metri diametru). A fost precum expresia – am căutat acul în carul cu fân”, a declarat cercetătorul Marina Brozovic, de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena.

Pentru a descoperi satelitul pierdut, NASA a transmis o serie de impulsuri electromagnetice, folosind antena de 70 de metri de la Goldstone Deep Space Communications Complex, în zona unde se presupunea că a dispărut satelitul. În cele din urmă, satelitul a răspuns, ecoul undelor fiind captat de telescopul de la Green Bank din West Virginia şi de Arecibo Observatory din Puerto Rico.

Lansat în octombrie 2008, Chandrayaan-1 a fost primul satelit lansat de indieni către Lună. A fost activ timp de 10 luni, în care a strâns informaţii pentru a realiza o hartă geologică a satelitului natural al Pământului. În 2009, din motive necunoscute, savanţii indieni au pierdut legătura cu Chandrayaan-1.
Folosind aceeaşi tehnologie, NASA a localizat şi satelitul LRO (Luna Reconnaissance Orbiter), lansat în 2009.

Potrivit NASA, găsirea celor doi sateliţi reprezintă un pas uriaş în tentativa de a dezvolta un mecanism de salvare în cazul viitoarelor misiuni spaţiale.