Descoperire incredibilă! În spațiu ar exista o serie de ziduri misterioase

Data: 17/05/2022 | Autor: .

Descoperire incredibilă! În spațiu ar exista o serie de ziduri misterioase

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie anunță o descoperire ieșită din comun. Potrivit unei lucrări publicată în revista arXiv de la Cornell,  în spațiul extraterestru ar exista o serie de  ziduri misterioase invizibile și situate în jurul galaxiilor.

BGR relatează că noul studiu ar putea explica existența ”zidurilor invizibile din spațiu”, care i-a lăsat perplecși pe astronomi, de ani de zile

Potrivit cercetătorilor, zidurile nu ar fi neapărat ca pereții unei camere, cred astronomii. În schimb, ei afirmă că acestea sunt mai degrabă niște bariere.

Cercetătorii presupun în noul studiu că există o primă explicație potențială a ”noii fizici” care nu elimină complet materia întunecată. Astronomii, spre deosebire de studiile anterioare, sugerează că particulele ipotetice numite simetrioni ar putea genera aceste ziduri invizibile în spațiu.

Materia intunecată

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, Modelul Lambda al materiei întunecate (ACDM)  afirmă că galaxiile mici ar trebui să fie distribuite pe orbite dezordonate în jurul galaxiilor mari.

Cu toate astea, majoritatea galaxiilor mici care orbitează în jurul celor mari sunt dispuse în planuri subțiri.

Aceste discuri arată similar cu inelele lui Saturn. Aproape ca și cum ar fi un zid invizibil în spațiu, pe care galaxiile l-ar organiza. Practic, ar fi niște bariere, ca niște ”sateliți”, ce pot fi găsiți pe orbite sincronizate în întreaga noastră galaxie.

Acestea sunt cele care ”țin” galaxiile pe orbitele lor rafinate. Dacă oamenii de știință vor dovezi existența acestor ziduri invizibile, atunci trebuie să facă același lucru și particulele numite simetrioni. Ei speră să obțină mai multe informații despre ei cu ajutorul noului telescop spațial James Webb al NASA.

Există o a cincea forță a naturii, încă nedescoperită?

Cercetătorii de la Fermilab Collider Detector au anunțat existența unei a cincea forță a naturii, acreditată în mediul online cu denumirea ,,Dark Force”, sau materia întunecată. Bosonul W, una dintre particulele fundamentale ale materiei, ar avea o masă mai mare decât cea preconizată de teoriile actuale, o ipoteză care face să se clatine modelul standard din fizica particulelor elementare și ar putea duce la dezvoltarea unei noi teorii, mai complete, despre cum funcționează Universul.

BBC relatează că primul rezultat experimental concludent care contrazice una dintre cele mai importante și mai de succes teorii ale fizicii moderne.

Fizicienii știu de ceva timp că teoria Modelului Standard trebuie actualizată. Aceasta nu poate explica prezența unui material invizibil în spațiu, celebra materie întunecată, și nici expansiunea continuă și accelerată a Universului sub imperiul unei forțe numite energie întunecată (Dark Energy). De asemenea, nu poate explica nici gravitația.

Potrivit unui studiu publicat în revista Science, teoria, încă neconfirmată, sugerează, abateri de la Modelul Standard, posibil ca urmare a unei a cincea forțe a naturii, încă nedescoperite, aflate în joc.

(Gravitația, forța electromagnetică, forța nucleară slabă și forța nucleară tare sunt cele patru forțe fundamentale despre care se știe până acum și care ar guverna orice interacțiune în Univers – n.r.)

Existenţa ,,forţei’’ din Star Wars, dovedită ştiinţific. Tehnologiile din Războiul Stelelor devin realitate

Dr. Mitesh Patel de la Imperial College, care lucrează la LHC, consideră că, dacă rezultatul de la Fermilab este confirmat, acesta ar putea fi prima dintre numeroasele noi cercetări ce ar putea anunța cea mai mare schimbare a modului în care înțelegem Universul de la teoria relativității a lui Einstein, formulată acum mai bine de o sută de ani.

„Speranța este că aceste ‘fisuri’ se vor transforma în ‘abisuri’ și, în cele din urmă, vom vedea o semnătură spectaculoasă, care nu numai că va confirma că modelul standard s-a prăbușit ca descriere a naturii, dar ne va oferi și o nouă direcție care să ne ajute să înțelegem ce vedem și cum arată noua teorie a fizicii. Dacă acest lucru ar fi valabil, trebuie să existe noi particule și noi forțe care să facă aceste date coerente”, spune Mirtesh Patel.

Dark Force, un mister gata de elucidat

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra acceleratorului de particule Large Hadron Collider, care urmează să își reia experimentele după o modernizare de trei ani.

Deși sunt speranțe că ar putea fi puse bazele unei noi teorii mai complete a fizicii, oamenii de știință sunt, totuși, precauți. „Am mai fost aici și am mai fost dezamăgiți, dar cu toții sperăm în sinea noastră că acesta este adevărul și că, în timpul vieții noastre, am putea asista la genul de transformare despre care am citit în cărțile de istorie”, spune dr. Patel.

Rezultatul a fost catalogat drept „șocant” de către profesorul David Toback, care este coinițiatorul proiectului. „Dacă rezultatele vor fi verificate de alte experimente, lumea va arăta altfel”, a declarat acesta pentru BBC News. „Trebuie să aibă loc o schimbare de paradigmă. Speranța este că poate acest rezultat va fi cel care va sparge barierele. Celebrul astronom Carl Sagan spunea că afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare. Noi credem că avem așa ceva”, a declarat cercetătorul.

„Există indicii că anumite elemente lipsesc din Modelul Standard, iar noi am adus un element nou, foarte interesant şi destul de important”, a spus și autorul principal al studiului, cercetătorul Ashutosh Kowtal, profesor de fizică la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Așa-numitul Model Standard al fizicii particulelor prezice comportamentul și proprietățile particulelor subatomice. Modelul Standard, finalizat în a doua jumătate a secolului al XX-lea, permite „realizarea unor previziuni cu o precizie fantastică” despre comportamentul acestor particule, a explicat Harry Cliff, profesor de fizică la Universitatea Cambridge.

Teorie incredibilă! Există un univers paralel, în care timpul curge înapoi