DevCon 2019. Inteligența artificială, next big thing în sectorul IT

Data: 18/11/2019 | Autor: .

DevCon 2019. Inteligența artificială, next big thing în sectorul IT

A patra revoluție industrială, Industry 4.0, roboții, noile tehnologii și mai ales inteligența artificială s-au aflat în prim-plan la prima ediție a DevCon, eveniment la care printre partenerii media s-a aflat și GadgetReport.ro

Multe companii se află, în prezent, în plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-și compatibiliza resursele și serviciile la Industry 4.0, concept care definește a patra revoluție economică industrială. În esenţă, Industry 4.0 se referă la business-uri care şi-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalaţiile şi echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii.

De la rețele de comunicații, la roboți, imprimante 3D, sisteme de control și, în viitor, mașini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

În cadrul evenimentului DevCon, desfășurat între 12 și 14 noiembrie la Athénée Palace Hilton din București, speakeri internaționali de la companii precum Google, RedHat, King sau Oracle, cât și companii locale de renume precum Playtika, Cognizant Softvision, Raiffeisen Bank sau Verint au prezentat ultimele noutăți despre inteligența artificială, securitate, testare sau Java.

În cadrul celor patru conferințe AICon, SecurityCon, JavaCon și QA&TestingCon au avut loc prezentări tehnice care au propus noi perspective asupra tehnologiilor actuale, de la digitalizare, robotizare, securitate cibernetică, automatizare și modul în care companiile pot trece de la concept la proiecte concrete.

Potrivit experților de la Frames, economia românească necesită investiții semnificative pentru a se adapta noii revoluții industriale. Un studiu recent, realizat de Frames, arată că antreprenorii și managerii din România au început să conștientizeze impactul noilor tehnologii în economie, căutând soluții de automatizare şi software pentru a creşte producţia şi a scădea costurile.

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are, în prezent, 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, și ar mai avea nevoie de cel puțin 10.000 de roboți industriali.

Spre comparație, în Polonia sunt 28 roboți/10.000 angajați, în Ungaria sunt 57 de roboţi, iar Cehia are 100 de roboţi la 10.000 de muncitori. În SUA, industria americană a incorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboți.