Dovedit ştiinţific. Cum ne influenţează „sindromul sărbătorilor”

Data: 14/12/2016 | Autor: .

Dovedit ştiinţific. Cum ne influenţează "sindromul sărbătorilor"

Am intrat în febra sărbătorilor de Crăciun. Dacă pentru majoritatea e motiv de sărbătoare, de optimism şi gânduri bune, există însă foarte mulţi oameni care nu prea au motive de bucurie, iar apatia, tristeţea şi gândurile negative îi transformă în persoane taciturne. Dacă ai colegi, prieteni, cunoscuţi pe care îi vezi schimbaţi în această perioadă, ar fi bine să te porţi cu mare atenţie cu ei, pentru că este posibil să sufere de „sindromul sărbătorilor”.

Psihologii spun că cei care suferă de acest sindrom sunt, în general, oamenii singuri, cei care nu au cu cine să împărtăşească bucuriile vieţii.

„Nu există limite de vârstă, de sex, de stare socială. Toţi cei care, din varii motive, sunt singuri de Moş Niculae, de Crăciun, de Revelion, sunt predispuşi la astfel de probleme”, afirmă psihologul Maria Popescu.

Potrivit medicilor, acest sindrom se manifestă printr-o stare de anxietate puternică. Cei afectaţi sunt nervoşi, trişti, apatici, stresanţi pentru cei din jur.

Dacă vrei să îi ajuţi, încearcă să le oferi alternativa, însă cu mare diplomaţie. Scoate-i în oraş, mergi cu ei la film, la club, la o bere etc.

Iar dacă ai prieteni cu care să le faci cunoştinţă, s-ar putea să îi salvezi. Într-o astfel de situaţie, cea mai bună ieşire din această stare este perspectiva unei noi relaţii, a unui nou început.