Dovedit științific: De ce ar trebui să râzi cât mai mult

Data: 13/08/2020 | Autor: .

O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci când comunică cu alte persoane. O arată un studiu realizat de Universitatea din oraşul Basel, Elveția, care afirmă că râsul este important pentru că acţionează ca un tampon împotriva stresului

Cercetătorii afirmă că au putut să stabilească o legătură între stres şi diferite tipuri de râs.

Pentru cele 41 de persoane implicate în studiu, s-a dovedit că intensitatea râsului nu a fost de importanţă crucială pentru suprimarea stresului.

Dar când voluntarii au râs mai des în timpul zilei, stresul a fost redus semnificativ.

Cum au testat acest lucru?

În timpul studiului, cercetătorii au folosit un semnal acustic printr-o aplicaţie specială care a făcut participanţii să răspundă la întrebări de opt ori pe zi la intervale neregulate. Aceasta a continuat timp de două săptămâni.

Întrebările erau despre frecvenţa şi intensitatea râsului lor şi motivele care l-au provocat. În acelaşi timp, participanţii au trebuit să indice experienţele stresante care i-au marcat după ultimul semnal primit.

Din concluziile studiului am mai aflat că, în medie, femeile râd mai des decât bărbaţii.

De ce depinde fericirea?

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au încercat să afle care este cheia unei vieți fericite. În cadrul unui sondaj, început la sfârșitul anilor 1930, experții au urmărit 268 de absolvenți de la Harvard din promoțiile 1939-1944, alături de 456 de tineri care au crescut, în același timp, în centrul orașului Boston. Rezultatele sunt cel puțin surprinzătoare

„Cel mai clar mesaj pe care l-am obtinut din acest studiu de 75 de ani este urmatorul: relatiile bune, armonioase, ne asigură fericirea si sanatatea’’, a declarat expertul Robert J. Waldinger, potrivit INC.com.

Altfel spus, dacă vrei să fii fericit, este absolut esențial să ai relații sănătoase, cu oameni optimiști, în care să construiți împreună prezentul și viitorul.

La polul opus, cei mai nefericiți sunt oamenii singuri.

Potrivit datelor Administrației federale a Resurselor de Sănătate și Servicii din SUA, 40% dintre americani spun că „uneori sau întotdeauna simt că relațiile lor sociale nu sunt semnificative”, 20 procente se descriu ca fiind „izolați”, iar 28% dintre adulții în vârstă trăiesc singuri.

Potrivit experților, singurătatea este la fel de rea precum fumatul a 15 țigări pe zi.

Un alt sondaj, realizat de Cigna anul trecut, a arătat că numai 50% dintre americani au „interacțiuni sociale semnificative ” în fiecare zi.

Cum scapi de singurătate, cum ieși din paradigma programului de ,,robot’’, în care jobul ocupă cel mai mult timp? Cum îți faci prieteni, cum interacționezi cu alte persoane?

Experții spun că oamenii pot ieși din ciclul singurătății prin angajarea ca voluntar în diverse proiecte.

Un studiu recent, realizat pe 10.000 de persoane din Marea Britanie, a arătat că două treimi dintre voluntari spun că această activitate „i-au ajutat să se simtă mai puțin izolați”.

Un alt studiu, din S.U.A., care a implicat 6.000 de femei văduve, a constatat că cele care au început voluntariatul timp de doar două ore sau mai mult pe săptămână au constatat că „nivelul lor mediu de singurătate a scăzut pentru a se potrivi cu cel al adulților căsătoriți”.

În plus, voluntariatul a fost util în special pentru persoanele în vârstă, care sunt mai predispuse să fie singure. Mai mult, studiul a arătat că voluntariatul este scalabil: cu cât vă implicați în activități de voluntariat mai des, cu atât veți dezvolta mai multe relații.