El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată

Data: 11/06/2021 | Autor: .

El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, relatează CNBC.

Legiuitorii țării din America Centrală au votat cu o „supermajoritate” în favoarea Legii Bitcoin, aceasta fiind adoptată cu 62 de voturi dintr-un total de 84 posibile.

Prețul bitcoin a crescut cu 5% până la 34.239,17 dolari la scurt timp după vot.

„Scopul acestei legi este de a reglementa bitcoin ca mijloc de plată legal cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție”, indiferent că este vorba de sfera privată sau publică, notează legea.

Prețurile pot fi afișate acum în bitcoin, taxele și impozitele pot fi achitate cu moneda digitală și schimburile cu bitcoin nu vor fi taxate ca impozit pe venit.

Bitcoin va fi scutită de impozitul pe câștiguri

Clasificarea Bitcoin drept mijloc de plată înseamnă că această criptomonedă va fi scutită de impozitul pe câștiguri în El Salvador, iar președintele Nayib Bukele speră că această facilitate îi va atrage pe susținătorii criptomonedei în țară.

Criptomoneda ar urma să fie folosită în paralel cu moneda oficială a țării, dolarul american.

Nayib Bukele, președintele din El Salvador spune că adoptarea Bitcoin va face mai ușor transferul de bani din străinătate, de la cetățenii țării care locuiesc acum în afara granițelor țării. „Pe termen scurt, va genera locuri noi de muncă și va ajuta la incluziunea financiară a miilor de locuri de muncă din afara economie formale”, a spus Bukele, care mai este și de părere că adoptarea monedei digitale va duce la o accentuare a investițiilor.

Economia acestei țări este dependentă de remitențe din străinătate, bani trimiși în țară de cetățenii plecați în afară – circa 20% din PIB vine din această sursă. Peste două milioane de cetățeni ai El Salvador locuiesc în afara granițelor țării, dar își mențin legăturile strânse cu țară și trimit, anual, înapoi peste 4 miliarde de dolari.

Cum sa cumperi bitcoin? Cel mai simplu ghid de tranzactionare

FMI avertizează El Salvador

Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internațional a avertizat joi despre riscurile utilizării bitcoinului pentru tranzacțiile zilnice după legalizarea acestei criptomonede .

„Adoptarea bitcoinului ca monedă legală ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare și juridice, care necesită o analiză foarte detaliată”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Gerry Rice.

„Ceea ce am spus în trecut, în general, este că activele criptografice pot prezenta riscuri semnificative. Măsurile eficiente de reglementare sunt cruciale pentru a le aborda”, a spus el.

O echipă FMI urmează să se întâlnească joi cu președintele salvadorian Nayib Bukele, întrucât organizația internațională evaluează aprobarea unui nou pachet de ajutor pentru a sprijini redresarea economică a țării în fața crizei induse de pandemia Covid -19.

Lovitură uriașă pe piața Bitcoin! Ce a decis o instanță românescă despre impozitul pe criptomonede