Eveniment istoric! Ruinele Aton-ului, orașul de aur al faraonilor, descoperite lângă Luxor

Data: 15/11/2021 | Autor: .

Arheologii egipteni au anunțat o descoperire cu adevărat istorică, similară cu cea a mormântului lui Tutankhanmon! Este vorba de ruinele celebrului ,,oraș de aur’’ al faraonilor – Aton, unul dintre cele mai mari orașe ale istoriei egiptenilor.

Renumitul arheolog Zahi Hawass a confirmat descoperirea celebrului oraș Aton lângă Luxor. Fosta reședința imperială din Valea Regilor din Egipt a fost găsită în timpul unor excavări realizate între templele lui Ramses al III-lea și Amenhotep al III-lea lângă Luxor, la aproximativ 500 de kilometri de Cairo.

Descoperire remarcabilă în Egipt. Templul reginei Nearit, soția faraonului Teti

Arheologii căutau rămășițele templului funerar al lui Tutankhamon, denumit în mod obișnuit ca regele Tut, când au dat de zidurile unei așezări uriașe, iar hieroglifele au indicat că este vorba de celebrul ,,oraș de aur’’, Aton.

Ancient city of Aten

Printre altele, a fost găsită o inscripție care datează din anul 1337 î.Hr., ceea ce confirmă faptul că orașul a fost activ în timpul domniei fiului lui Amenhotep al III-lea, Akhenaton

”Aici a fost cea mai mare așezare administrativă și industrială din epoca imperiului egiptean”, a declarat Zahi Hawass.

Potrivit acestuia, descoperirea este una cu adevărat senzațională, iar rezultatele săpăturilor ar putea rescrie cărțile de istorie antică.

Ancient city of Aten

Aton, Pompeiul Egiptului

Express relatează că Aton, numit astfel după numele zeului egiptean al Soarelui Aton, pare foarte bine conservat.

Betsy Bryan, profesor la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, expert în egiptologie, a declarat că, având în vedere dimensiunea foarte mare a sitului istoric, săpăturile vor continua multe luni, chiar ani, de acum încolo.

Misterul constelației „Apedu n Ra”, cunoscută doar de egipteni

”Orașul Aton are o vechime de 3.000 de ani și datează din timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea și a continuat să fie folosit de Tutankhamon și Ay”, a spus Hawass.