Fabulos! Hieroglifele de la Sakkara, scrise de un analfabet!

Data: 5/04/2022 | Autor: .

Șantierul de la Sakkara, acolo unde se excavează în ruinele celei mai vechi piramide egiptene descoperite până în prezent, relevă o situație fără precedent în istoria Egiptului.

După ce au analizat, centimetru cu centimetru, inscripțiile din mormintele din zona piramidei, cercetătorii au ajuns la o concluzie uluitoare.

Hieroglifele desenate pe unii pereți au fost realizate, cel mai probabil, de un analfabet. Acesta a încercat să redea ceea ce văzuse anterior, fără a reuși însă să scrie o frază coerentă.

,,Altă explicație logică nu există, dacă încerci să interpretezi hieroglifele’’, a declarat un cercetător polonez.

Alt element care i-a pus pe gânduri pe arheologii polonezi a fost prezența, pe două dintre sicriele găsite, a imaginii zeului Anubis sub formă de șacal de o neobișnuită culoare albastră.

De obicei, el apare sub formă de șacal sau de om cu cap de șacal dar de culoare neagră. Experții au estimat că, în acest caz, pictorul a dorit să demonstreze că părul zeilor era dintr-o piatră prețioasă, conform vechilor legende egiptene.

Misterul Newgrange. Construcția neelucidată mai veche decât Stonehenge și piramidele egiptene

Și încă un aspect neobișnuit a fost faptul că majoritatea mumiilor nu au fost supuse întregului proced de înbălsămare, ele trecând doar primele etape. Răspunsul la această enigmă nu a fost găsit încă.

Piramida faraonului Djoser, redeschisă publicului

Piramida in trepte a lui Djoser, Sakkara - Holiday and Trips

Piramida faraonului Djoser de la Saqqara, veche de 4.700 de ani și considerată drept cea mai veche încă vizibilă din Egipt, a fost redeschisă pentru public, după mai mulți ani de restaurare. Este vorba și despre „primul edificiu în întregime construit din piatră” din lume.

Renovarea acestui monument a început în 2006, înainte de a fi întreruptă „din motive de siguranță” legate de revolta populară din 2011. Lucrările au fost reluate în 2013, potrivit lui Ayman Gamal Eddine, responsabil al proiectului în cadrul Ministerului Antichităților.

Descoperire remarcabilă în Egipt. Templul reginei Nearit, soția faraonului Teti

Costul total al lucrărilor de restaurarea s-a ridicat la 104 milioane de lire egiptene, adică 6 milioane de euro, conform guvernului egiptean. Situată la 20 de kilometri sud de Cairo, piramida domină o vastă necropolă din regiunea Memphis, prima capitală egipteană.

Înalt de aproape 60 de metri și având șase etaje, acest monument a fost construit către anul 2.700 înainte de Hristos de către celebrul arhitect Imhotep, deasupra unei cavități adânci de 28 de metri care adăpostea un mormânt de granit roz.

Egipt Circuit-Croaziera pe Nil-Hurghada - Circuite - Interra Travel

Situl, înscris în patrimoniul mondial al UNESCO din 1979, constituie prima necropolă familială din Egipt, o practică introdusă de faraonul Djoser.

În această necropolă din Saqqara, autoritățile egiptene au descoperit, în aprilie 2019, un mormânt decorat cu reliefuri colorate și inscripții bine conservate, aparținând unui nobil din a V-a dinastie egipteană (între 2.500 și 2.300 î.Hr.).

Misterele papirusurilor egiptene, decriptate. A fost Iisus un simplu exorcist?

În ultimii ani, autoritățile egiptene și-au îmbunătățit considerabil comunicarea pe tema descoperirilor arheologice sperând să atragă din nou turiștii care au ocolit Egiptul din cauza revoltei din 2011. Siturile arheologice reprezintă pentru Egipt un argument major în fața concurenței altor destinații turistice, context în care Khaled el-Enany, ministrul pentru Antichități din 2016, a obținut în decembrie portofoliul la Turism.

Misterele Egiptului. 10 informații interesante despre uimitoarea civilizație antică