Filmul ,Don’t Look Up’’ poate deveni realitate! Asteroizii amenință Pământul

Data: 4/01/2022 | Autor: .

Filmul ,Don’t Look Up’’ poate deveni realitate! Asteroizii amenință Pământul

Filmul ,Don’t Look Up’’ poate deveni oricând realitate! O spune chiar NASA care anunță că sunt numai puțin de cinci asteroizi care se vor îndrepta în direcția planetei noastre în prima lună a anului.

Cel mai mare și mai perioculos este un asteroid masiv, cât Big Ben, impresionantul turn din Londra, care se va apropia de Pământ în ianuarie 2022.

Hindustan Times relatează că asteroidul, denumit 7482 (1994 PC1), are un kilometru în diametru, de patru ori cât Turnul Eiffel din Paris sau de trei ori ca Empire State Building din New York.

Potrivit NASA, asteroidul, încadrat în clasa Apollo, va trece la o distanță relativă de Pământ, de aproximativ 1,98 de milioane de kilometri. Spre comparație, Luna se află la 384.000 de kilometri de Terra.

Lista avertizării NASA a asteroizilor care ajung în preajma Pământului cuprinde:

– 2014 YE15 are diametrul de 7 metri, va trece la 7,4 milioane de kilometri, pe 6 ianuarie

– 2020 AP1, cu lățimea de 4 metri va trece la 1,6 milioane de kilometri pe 7 ianuarie

-2013 YD48, este unul dintre cei mai mari asteroizi care ajung spre Pământ în această lună, având 104 metri lățime, trece la 193 de milioane de kilometri pe 11 ianuarie

-7482 (1994 PC1), are cel puțin 1 kilometru în lățime, fiind uriaș, dar trece la 1,98 de milioane de kilometri pe 18 ianuarie 2022.

Armaggedon devine realitate!

Pentru prima oară în istorie, oamenii încearcă să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitorul îndepărtat când ar fi posibil ca un asteroid mare să lovească Terra. NASA a lansat o rachetă Falcon 9 a SpaceX către un asteroid, Dimorphos, aflat la peste 10 milioane km de Terra.

Sonda DART va ajunge la asteroidul Dimorphos în septembrie 2022 și ar trebui să-l izbească cu o viteză de 24.000 km/h pentru a-i modifica extrem de puțin traiectoria.

Misiunea se numește Double Asteroid Redirection (DART) și este un fel de misiune „kamikaze”, fiindcă sonda lansată acum, care cântărește aproximativ 670 kg, nu are, precum alte sonde spațiale, super – instrumente științifice la bord, ci are doar instrumente de navigație și, foarte important, o cameră video.

Asteroidul nu reprezintă un pericol

Ciocnirea nu va distruge asteroidul, ci planul este ca în urma impactului viteza corpului ceresc să se modifice cu o fracțiune de milimetru/secundă, iar dacă misiunea a reușit sau nu se va constata după observații făcute de la sol, cu telescoapele.

„Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.

Dimorphos, asteroidul pe care ar trebui să-l intercepteze, nu constituie niciun pericol pentru Terra, ci va servi doar ca obiect ceresc de test pentru această misiune.

Asteroidul are 163 de metri lățime și scopul misiunii este de a vedea dacă după ce este lovit își va schimba în vreun fel viteza și traiectoria și dacă da, în ce mod.
Cei de la NASA au făcut o comparație: asteroidul Dimorphos este ca un teren de fotbal american plin cu pietre, iar sonda care îl lovește este mică în comparație cu el, cam cât o mașină Smart. Inginerii de la NASA au spus că NU există niciun pericol pentru Terra din partea acestei misiuni și asteroidul nu are cum să se dezintegreze de la lovitură.