Armaggedon devine realitate! O rachetă va fi trimisă spre un asteroid

Data: 8/10/2021 | Autor: .

Armaggedon devine realitate! O rachetă va fi trimisă spre un asteroid

Agenţia spaţială nord-americană NASA va lansa o misiune demnă de celebrul film Armaggedon. În cadrul operaţiunii DART (Double Asteroid Redirection Test), experţii de la NASA vor lansa o rachetă către un asteroid care ameninţă Pământul, cu scopul de a-I schimba traiectoria.

Ținta este Dimorphos, o mică Lună care orbitează în jurul asteroidului Didymos, în apropierea Pământului

CNN afirmă că DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la baza spațială Vandenberg din California.

După lansare, NASA va testa tehnologia de modificare a orbitei unui asteroid în septembrie 2022, pentru a vedea impactul în spațiu asupra unui asteroid din apropierea Pământului.

În septembrie 2022, Didymos și Dimorphos vor fi destul de aproape de Pământ, la circa 11 milioane de kilometri.

Naveta DART va intra intenționat în coliziune cu Dimorphos pentru a-i modifica orbita în jurul asteroidului Didymos, potrivit NASA. Coliziunea va fi înregistrată de LICIACube, un satelit care va însoți misiunea și care se va desprinde de DART înainte de impact, pentru a filma evenimentul.

Misterul de pe asteroidul Itokawa! Ar putea explica apariția vieții pe Pământ

„Astronomii vor putea compara observațiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte și după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.

DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră

Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%, ceea ce nu pare mult, dar va modifica perioada de orbitare cu câteva minute. Această modificare va putea fi observată și măsurată cu telescoapele de pe Terra.

Obiectele din apropierea Pământului sunt asteroizi și comete care trec la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de Terra (30 de milioane de mile). Detectarea acestor obiecte, care ar putea constitui un pericol major pentru Pământ, este una din principalele misiuni ale NASA și a altor agenții spațiale din lume.

Datele culese de misiunile DART și Hera vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înțelege ce tip de forță este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, care ar putea lovi planeta noastră în viitor.

Un asteroid este desemnat ca „potențial periculos” atunci când orbita sa se intersectează cu cea a Pământului la o distanță de cel mult 7,5 milioane de km și are un diametru mai mare de 140 de metri, conform Centrului pentru Studierea Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) al NASA.

Cea mai mare amenințare cunoscută în prezent este un alt asteroid numit (410777) 2009 FD, care are o șansă din 714, adică mai puțin de 0,2%, de a lovi Pământul în 2185, potrivit NASA.

Misterul din craterul Aitken de pe Lună. OZN sau asteroid? Ce spun experții