Misterul de pe asteroidul Itokawa! Ar putea explica apariția vieții pe Pământ

Data: 10/03/2021 | Autor: .

Misterul de pe asteroidul Itokawa! Ar putea explica apariția vieții pe Pământ

Cercetătorii de Royal Holloway de la University of London au anunțat o descoperire spectaculoasă. Pe o mostră colectată de pe de pe asteroidul Itokawa, oamenii de știință au descoperit în premieră apă și materie organică.

Mostra – un singur grăunte – a fost adusă de prima misiune Hayabusa din 2010 a Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), relatează The Independent.

Potrivit studiului intitulat „Materia organică și apa de pe asteroidul Itokawa”, asteroidul a evoluat timp de miliarde de ani, încorporând apă și material organic, întocmai ca Pământul.

Misterul apariției vieții pe Pământ, decriptat. Descoperirea din craterul Yarrabubba

Asteroidul Itokawa a trecut prin faze de căldură extremă, deshidratare, fragmentare, dar a reușit să se reformeze și să se hidreze folosind materialul colectat.

„Misiunea Hayabusa a fost o navă spațială robotică a JAXA, care a revenit cu mostre de la asteroidul din apropierea Pământului, pentru a fi studiate în detaliu în laboratoare”, a declarat dr. Quennie Chan de la Departamentul de Științe ale Pământului de la Royal Holloway. „După ce a fost studiat în amănunțime de o echipă internațională de cercetători, analiza unui singur grăunte, poreclit Amazon, a evidențiat materie organică atât primitivă (neîncălzită), cât și procesată (încălzită), pe o distanță de 10 microni. Materia care fusese încălzită a indicat că asteroidul a fost odată încălzit la peste 600°C. Prezența materiei organice neîncălzite atât de apropiate înseamnă că a ajuns pe suprafața asteroidului după ce acesta se răcise”.

Tu cât crezi că o să trăiești? Descoperirea incredibilă legată de durata de viață

Asteroidul Itokawa ar putea explica apariția vieții pe Pământ

Studiul Royal Holloway de la University of London  mai arată că asteroizii de tip S – cei mai comuni dintre cei care se apropie de Pământ – pot conține componentele de bază ale vieții. Aceasta ar putea rescrie cunoștințele noastre despre istoria vieții pe Pământ, care s-a concentrat anterior pe asteroizii tip C, bogați în carbon.

„Această descoperire este cu adevărat entuziasmantă, întrucât scoate la lumină detalii complexe ale istoriei unui asteroid și ale evoluției sale atât de similare cu cea a Pământului prebiotic”, a adăugat dr. Chan. Se speră că analiza mostrei va stabili bazele unei analize mai detaliate a altor mostre. Misiunea Hayabusa 2 a lui Jaxa a adus anul trecut mostre de pe asteroidul Ryugu, revenind cu o bucată de numai 38 cm în diametru.

Cercetătorii au găsit dovezi că viața pe Pământ a apărut acum 3,5 miliarde de ani