Histiocitoza Langerhans. Oamenii au moștenit o boală de la dinozauri

Data: 19/02/2020 | Autor: .

Histiocitoza Langerhans. Oamenii au moștenit o boală de la dinozauri

Epidemia de Covid-19, coronavirusul luat de la șerpi și lilieci, nu este singura boală pe care oamenii au luat-o de la animale. Ciuma transmisă de șobolani sau malaria împrăștiată de țânțari sunt două dintre cele mai cunoscute exemple. Există însă și viruși care vin din perioada preistorică, de la dinozauri, relatează GadgetReport.ro

În timp ce examinau fosile de dinozaur descoperite în Canada, cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv au aflat că acesta a murit în urma maladiei Histiocitoza Langerhans, o formă rară de cancer de care pot suferi şi oamenii.

Science Alert relatează că dinozaurul erbivor, care a trăit în urmă cu aproximativ 66 milioane de ani, în Cretacic, prezenta leziuni neobişnuite, care nu au mai fost observate anterior în cazul dinozaurilor.

În oasele din coadă, cercetătorii au descoperit cavităţi mari în două dintre segmentele vertebrelor. Hila May, expert în anatomie evoluţionară, a declarat că, în urma descoperirii, a fost realizată o tomografie computerizată care a relevat că dinozaurul suferea de Histiocitoza Langerhans, o formă rară de cancer.

,,Histiocitoza Langerhans  afectează unele dintre celule care se formează în măduva osoasă şi care are o incidenţă de aproximativ patru-cinci cazuri la milion. Este o dovadă că acest virus provine de acum 60 de milioane de ani și care s-a transmis, ulterior, la oameni’’, a declarat cercetătorul.

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ ȘI VIRUSURILE ANTICE

GadgetReport.ro relata, recent, că dincolo de pandemia cu coronavirus, omenirea riscă să se confrunte, în viitor, cu o mulțime de pandevirusuri, urmare a încălzirii globale.

Oamenii de stiinta americani si chinezi au luat mostre din cel mai vechi ghetar din Tibet si au descoperit zeci de virusuri.

Din 33 de grupe de virusuri identificate din ghetarul vechi de 15.000 de ani, 28 erau unele stravechi, intalnite de oamenii de stiinta pentru prima oara. Mostrele au fost recoltate de la o adancime de 50 de metri, arata Science Alert.

Se cunosc foarte putine lucruri despre virusurile abia indentificate, vechi, care abia acum sunt cercetate. Acestea au fost recoltate in doua transe, in 1992 si 2015, si abia acum rezultatele au fost facute publice.

Ce e cert e ca, pe masura ce gheata se topeste, iar acesta e un fapt cert, acesti patogeni vor patrunde in mediul inconjurator si nimeni nu stie care vor fi urmarile, au spus autorii studiului.