Huawei Mate XS. Un telefon pliabil spectaculos, dar fără Youtube și Netflix

Huawei Mate XS. Un telefon pliabil spectaculos, dar fără Youtube și Netflix

Chinezii de la Huawei au lansat noua versiune a telefonului pliabil Mate X. Smartphone-ul Mate Xs include câteva upgrade-uri față de versiunea inițială, lansată pe piața chineză, printre care un ecran mai rezistent și un procesor mai puternic însă are acceași problemă ca și Mate 30 Pro. Nu ai acces la serviciile Google, de la Youtube la Google Play, astfel că nu poți instala Netflix, HBO Go sau alte aplicații uzuale disponibile în Android Play și pe care nu le găsești în magazinul de aplicații al chinezilor, relatează GadgetReport.ro

Al doilea telefon pliabil Huawei, modelul Mate XS nu diferă cum mult, în materie de design, față de primul telefon flexibil al Huawei, dar compania spune că balamaua și ecranul sunt mai rezistente, iar procesorul este mai rapid.

Este același hardware ca la P40 și P40 Pro, flagship-urile companiei care vor debuta pe data de 26 martie la Paris.

Spre deosebire de Samsung Galaxy Fold, chinezii au optat pentru un display OLED mai mare, de 8 inchi, cu 414 ppi, care se deschide într-un mod complet diferit.

Telefonul are un ecran principal de 6,6 inch (2480×114 px) care, când este desfăcut, ajunge la 8 inchi (2480x 2200 px), mai mare decât cel de 7,2 inchi de pe Galaxy Fold.

Un element de design care iese în evidență e marginea pronunțată, care include camerele foto și butoanele fizice.

Huawei Mate XS este compatibil 5G și este propulsat de un procesor Kirin 990 (7nm), care rulează împreună cu 8 GB RAM de pe un spațiu de stocare de 512 GB. Cei de la Huawei spun că telefonul are cel mai puternic procesor 5G din lume, mai puternic decât gama Snapdragon, fabricată de americanii de la Qualcomm.

Huawei Mate XS are doi acumulatori care totalizează 4.500 mAh. Telefonul se încarcă la 55W, astfel că, în 30 de minute, ajunge la 85%. Spre comparație, Huawei Mate Xs este de 600 de ori mai rapid decât iPhone Xs Max pe încărcare.

Huawei Mate XS nu rulează Android 9, ci un EMUI 10, o versiune costumizată de Huawei pe o versiune open-source de Android. Așa cum era de așteptat, telefonul nu include serviciile Google, de la Gmail, la Maps, Youtube și nici aplicațiile din Google Play. Altfel spus, nu veți putea instala, legal, nicio aplicație din ecosistemul Google, disponibilă pentru Android, nici măcar Netflix sau HBO Go.

Unboxing Huawei Mate 30 Pro. Primele impresii despre telefonul fără Youtube și Netflix

Așa cum v-am prezentat în tutorialul dedicat modelului Mate 30 Pro, aceasta este o mare problemă. N-am reușit să vedem filmele de pe Netflix nici măcar pe browser, Netflix solicitându-ne instalarea aplicației din Play, fapt imposibil de realizat. Este de așteptat ca și Mate XS să se confrunte cu aceleași probleme.

Dacă veți dori să le instalați din alte surse, o veți face pe riscul vostru, Google avertizând deja utilizatorii că instalarea acestora prin diverse trucuri prezintă riscuri de securitate. Altfel spus, riscați ca hackerii sau cei care au dezvoltat artificiile de software să vă pună mâna pe datele confindențiale, de la parole la informațiile de pe carduri.

Google avertizează utilizatorii noilor telefoane Huawei: Le folosiți pe riscul vostru

Mate XS va fi lansat luna viitoare pe piață, la prețul de 2.500 euro. Va fi Mate XS un succes de vânzări? Își va convinge compania clienții că pot trăi și fără aplicațiile din Android Play? Rămâne de văzut.

Huawei spune că a livrat anul trecut 10 milioane de smartphone-uri 5G și, în total, livrările de smartphone-uri ale mărcii au totalizat 240 de milioane de unități în 2019 (avans de 16%). Interesant este de văzut câte dintre acestea nu aveau serviciile Google.