Împăratul Claudiu și Valentine’s Day. Originile Zilei Îndrăgostiților

Data: 14/02/2020 | Autor: .

Valentine’s Day nu a fost inventată de comercianţi, așa cum ai putea crede. Ziua Îndrăgostiților își are originile pe vremea împăratul Claudiu al II-lea, şi a început să fie celebrată după moartea Sfantului Valentin, pe 14 februarie 249 i.H, relatează GadgetReport.ro

Pe scurt, preotul Valentin s-a opus deciziei impăratului de a interzice căsătoriile pentru a-i determina pe bărbaţi să se înroleze în armată. Ajuns în închisoare pentru faptul că celebra căsătorii în secret, el s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea zilnic scrisori de dragoste. A fost executat pe 14 februarie, iar creştinii au decis să îi dedice acestuia o zi a iubirii.

De atunci, Ziua Indrăgostitilor se sărbătoreşte în toată lumea. Există, bineinţeles, tot felul de superstiţii legate de acest eveniment.

Se spune, de exemplu, că primul nume care îl vei auzi pe data de 14 februarie va fi cel al viitorului soţ sau soţie.

O altă tradiţie spune că dacă vezi vedea deasupra ta o vrabie zburând la mică înălţime, te vei căsători cu un bărbat sau, după caz, cu o femeie fără bani, dar vei fi foarte fericit(ă), iar dacă vei vedea un sticlete, partenerul tău va fi bogat. Destul de ciudat, nu?

La ţară există, de asemenea, tradiţia ca în dimineaţa de Ziua Îndrăgostiţilor, tinerele necăsătorite să pregătească într-un vas agheasmă în care se pun petale de flori şi miere, cu care se spală pe faţă. Se spune că această „poţiune” alungă spiritele rele, ghinionul în dragoste, şi le face mai atractive şi dorite de bărbaţii din jur.

Pentru bărbaţii care îşi doresc o relaţie de dragoste, se spune că de Valentine’s Day este obligatoriu să poarte o cămaşă albă, nouă, şi să bea trei pahare de vin roşu. Iar dacă întâlnesc o tânără care le place, să îşi facă cruce cu limba în gură de trei ori, pentru ca Sfântul Valentin să-i ajute.

O altă tradiţie cu iz de superstiţie este aceea că, dacă un bărbat şi o femeie se întâlnesc de Valentine’s Day, atunci când intră într-o casă (restaurant, club, etc ), trebuie să facă amândoi primul pas cu dreptul, pentru a avea noroc. Iar dacă ies la masă, tradiţia spune că trebuie să consume neapărat vin roş, în memoria Sfântului Valentin.

Chiar dacă vi se par ciudate, astfel de tradiţii se respectă cu sfiinţenie de milioane de oameni din întreaga lume.