Internetul ne face tampiti sau geniali?

Data: 29/09/2014 | Autor: .

internetTehnologia nu ne afecteaza doar opiniile, ci schimba si modurile de perceptie. Ramane o intrebare fara raspuns: va schimba Internetul specia umana, influentandu-i decisiv organismul si evolutia? Studiile genetice arata ca doar in ultimii 5.000 de ani s-au modificat 7% din genele umane, iar acest proces de modificare nici macar nu necesita mii de ani, ci doar cateva generatii.

Pe de alta parte, creierul este foarte deschis la informatie si orice schimbare din mediu care favorizeaza schimbul de informatie este foarte probabil sa fie identificata in creier. Era digitala (computerul, internetul) a creat deja dependenta, ca la droguri. Dependenta de Internet este recunoscuta, mai nou, ca o tulburare psihica, iar ea este cel mai bun exemplu al impactului pe care il are internetul asupra creierului. Pana la urma, in era Internetului platim un pret pentru tentatia pe care o manifestam vizavi de informatia digitala, se arata intr-o analiza publicata pe site-ul Magazin.

Pretul este, printre altele, in afara de scaderea capacitatii de concentrare (efectul click si flick), cresterea impulsivitatii, lectura superficiala a textelor, scaderea creativitatii. Ca sa nu mai vorbim despre senzatia falsa ca „ne informam”, cand in realitate trecem pe la suprafata informatiilor. Ne informam superficial, nu ne mai „mobilam” creierul cu informatii din activitate analoga, cum ar fi cititul (si intelegerea cartilor), nu ne culturalizam, devenim inculti si analfabeti. Un paradox care poate fi subiectul unei carti.

Vrem sa aflam repede si uitam repede. Vrem o recompensa imediata (de pe o pagina web) si dispar reflexivitatea, meditatia, „rumegarea” unei informatii pe care cititul unei carti tiparite le oferea. Prin browsing-ul (rasfoirea) pe Internet aflam o multime de informatii, dar dependentul de Internet nu are discernamant sa „cearna” informatiile, sa le caute pe cele profesioniste si sa le elimine pe cele superficiale, fara valoare. Ca o ironie, tocmai informatiile sumare sunt preferate de internautii de azi care nu mai au un profesor pe post de mentor.

internet-2

Unii incearca un asa-numit brain fitness (exercitiu cerebral) care sa compenseze afectarea atentiei si a gandirii profunde cauzate de browsing. Brain fitness-ul este un nume generic pentru exercitiile special create in vederea antrenarii creierului. Numai ca si acest brain fitness este tot o creatie a Internetului, asa ca sunt prinsi in capcana unui cerc vicios. Mouse-ul (soricelul), nelipsit la browsing-ul pe Internet, mananca din creierul nostru ca dintr-un cascaval, si asta fara sa ne dam seama. Ca sa nu mai vorbim despre efectele unei privari temporare de Internet. Ca in cazurile curelor de dezintoxicare, si aici vorbim de sevraj.

Studiile arata ca privarea de Internet produce frustrare, stari de nervozitate, iar la unii chiar dureri de cap. Oricum ar fi, am intrat in era digitala, nu mai putem scapa de ea. Cata vreme exista curent electric, era digitala exista. In lipsa acestuia, pusi in fata golului produs de disparitia lumii virtuale, vom sti sa apreciem ceea ce este fizic, analog, real. In lipsa becului electric, stramosii nostri citeau la lumina lumanarii.

Cititi continuarea aici