Învierea este posibilă? Un experiment halucinant făcut de cercetători

Cercetătorii de la Universitatea Yale au realizat un experiment cu adevărat halucinant în cadrul căruia au reușit să readucă la viață o serie de organe de porc. Potrivit experților, cercetările ar putea duce la salvarea vieților și, poate cine știe, în cele din urmă la descoperirea misterului învierii.

Experimentele, publicate în revista Nature, au implicat aproximativ 100 de porci şi au fost aprobate de autorităţi.

Organele de porc au fost parţial reînviate la o oră după ce animalele au fost ucise, într-o descoperire care ar putea transforma medicina, anunţă cercetătorii americani citaţi de BBC.

Ce și cât mănâncă porcii?

„Putem restabili unele funcţii ale celulelor, în mai multe organe vitale, care ar fi trebuit să fie moarte. Aceste celule funcţionează la câteva ore după ce nu ar trebui să funcţioneze „, a declarat profesorul Nenad Sestan.

Tehnica ar putea creşte numărul de organe disponibile pentru transplant şi ar putea oferi medicilor mai mult timp pentru a salva o viaţă, dacă ar fi aplicată la oameni.

De asemenea, studiul pune la îndoială ipotezele privind ceea ce se întâmplă în momentele dintre viaţă şi moarte.

Experţii au declarat că descoperirile sunt „cu adevărat remarcabile” şi „incredibil de semnificative”.

Ce se întâmplă după moarte?

Mortul nu se mai întoarce de la groapă! O expresie populară care însă îşi are marja ei de eroare. Progresul spectaculos făcut de medicina de urgenţă a făcut ca multe dintre persoanele intrate în aşa-numita „moarte clinică” să fie readuse la viaţă. Astfel că moartea a devenit, oarecum, relativă.

Pe platforma de stand-up-uri motivaţionale TED a fost lansat un material video care pune sub semnul întrebării moartea, ca stare în care corpul îşi încetează activitatea şi începe procesul de degradare.

Potrivit teoriei lansată de medici, adevărata moarte intervine abia atunci când nu mai există posibilitatea de a fi înviat, relatează Medical Daily.

După ce au analizat mai multe cazuri de moarte cerebrală sau stop cardiac, experţii au descoperit că tot ceea ce fac celulele noastre, pentru a susţine viaţa, este alimentat de glucoză şi oxigenul pe care corpul nostru îl transformă în ATP, parte a acizilor nucleici ADN şi ARN.

Cum toate organismele urmează legea universală a entropiei, asta înseamnă că aceste molecule tind să se mute aleatoriu din zonele de mare concentrare în cele cu concentraţie scăzută. Cu cât balanţa se înclină spre extrem, moartea celulară se instalează. Odată ce celulele au cedat la entropie, resuscitarea devine imposibilă.

Există vreo soluţie pentru ca celulele să supravieţuiască entropiei, cu alte cuvinte să readucă mortul de la groapă? O întrebare fără răspuns, cel puţin pentru moment.

 

Povestiri din moartea clinică

Dacă moartea clinică se instalează, organismul intră într-un proces de shut-down cu excepţia creierului care mai rămâne activ o perioadă până să-şi închidă total activitatea.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce se întâmplă după această etapă, atunci când intervine moartea biologică.

Din relatările celor care au reuşit să depăşească moartea clinică, reiese, invariabil asocierea dintre viaţă şi lumină. „Puritate, perfecţiune, somn neîntrerupt de vise”, a declarat un pacient.

„Stăteam în picioare în faţa unui zid uriaş de lumină. Se întindea în sus, în jos, în stânga şi în dreapta oriunde mă uitam. Era ca şi cum stai cu ochii în şase pe un bec fluorescent. Următorul lucru de care îmi amintesc este că m-am trezit la spital”, a povestit o altă persoană.