Când știi, cu adevărat, că ești mort! Noi dezvăluiri despre moartea clinică

Data: 28/11/2021 | Autor: .

Mortul nu se mai întoarce de la groapă! O expresie populară care însă îşi are marja ei de eroare. Progresul spectaculos făcut de medicina de urgenţă a făcut ca multe dintre persoanele intrate în aşa-numita „moarte clinică” să fie readuse la viaţă. Astfel că moartea a devenit, oarecum, relativă.

Pe platforma de stand-up-uri motivaţionale TED a fost lansat un material video care pune sub semnul întrebării moartea, ca stare în care corpul îşi încetează activitatea şi începe procesul de degradare.

Potrivit teoriei lansată de medici, adevărata moarte intervine abia atunci când nu mai există posibilitatea de a fi înviat, relatează Medical Daily.

A aparut carnea vegetala. O descoperire revolutionara

După ce au analizat mai multe cazuri de moarte cerebrală sau stop cardiac, experţii au descoperit că tot ceea ce fac celulele noastre, pentru a susţine viaţa, este alimentat de glucoză şi oxigenul pe care corpul nostru îl transformă în ATP, parte a acizilor nucleici ADN şi ARN.

Cum toate organismele urmează legea universală a entropiei, asta înseamnă că aceste molecule tind să se mute aleatoriu din zonele de mare concentrare în cele cu concentraţie scăzută. Cu cât balanţa se înclină spre extrem, moartea celulară se instalează. Odată ce celulele au cedat la entropie, resuscitarea devine imposibilă.

Există vreo soluţie pentru ca celulele să supravieţuiască entropiei, cu alte cuvinte să readucă mortul de la groapă? O întrebare fără răspuns, cel puţin pentru moment.

Ce se întâmplă după moarte?

American Chemical Society a dat publicităţii un material video care vine să descifreze, în parte, misterele morţii. Potrivit experţilor, după moartea clinică, creierul mai rămâne activ o perioadă. Acesta pare să fie cuprins de un val de activitate finală – fenomen asociat în mod normal cu starea de conştienţă.

Perspectiva morţii este asociată, invariabil, cu senzaţia de frică care, spun cercetătorii citaţi de The Independent , determină oamenii să reacţioneze instinctual.

Este un mod de alertare a minţii şi a corpului că există un pericol, dar este şi un proces chimic care permite organismului să ia măsuri ca să se pună în siguranţă.

Aspark Owl. Bolidul electric care atinge 100 km/h în 1,89 secunde

Dacă moartea clinică se instalează, organismul intră într-un proces de shut-down cu excepţia creierului care mai rămâne activ o perioadă până să-şi închidă total activitatea.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce se întâmplă după această etapă, atunci când intervine moartea biologică.

Din relatările celor care au reuşit să depăşească moartea clinică, reiese, invariabil asocierea dintre viaţă şi lumină. „Puritate, perfecţiune, somn neîntrerupt de vise”, a declarat un pacient.

„Stăteam în picioare în faţa unui zid uriaş de lumină. Se întindea în sus, în jos, în stânga şi în dreapta oriunde mă uitam. Era ca şi cum stai cu ochii în şase pe un bec fluorescent. Următorul lucru de care îmi amintesc este că m-am trezit la spital”, a povestit o altă persoană.