Maestrul Jedi Yoda, din Star Wars, intr-un manuscris din secolul XIV!

Data: 24/11/2021 | Autor: .

Maestrul Jedi Yoda, din Star Wars, intr-un manuscris din secolul XIV!

Celebrul personaj Yoda, din Star Wars, are origini medievale. Potrivit jurnalistilor de la Mentalfloss.com, maestrul Jedi apare intr-o imagine dintr-un manuscris intitulat Decretele Smithfield ( Smithfield Decretals), care dateaza din perioada 1300-1340.

Manuscrisul, descoperit in sudul Frantei, contine corespondenta dintre Papa Grigore al IX-lea (1227-1241) si Bernard de Parma pe tema doctrinei Bisericii Catolice.

Descoperirea a fost facuta de istoricii Damien Kempf şi Maria L. Gilbert care au prezentat imaginea pe blogul Manuscriselor Medievale, al Bibliotecii Britanice.

BrainGate2, mostenirea lui Yoda! Computer controlat cu puterea gandului

„Mi-ar plăcea să spun că este cu adevărat Yoda sau că a fost desenat de un călător prin timp care a ajuns în epoca medievală”, a declarat curatorul Julian Harrison. „Este, de fapt, o ilustraţie a poveştii biblice a lui Samson. Artistul a avut clar o imaginaţie foarte bogată”, a mai adăugat acesta.

Royal_ms_10_e_iv_f251r

BrainGate2, mostenirea lui Yoda!

Vă aduceţi aminte că Yoda reuşea să mişte obiectele cu puterea gândului? Această abilitate SF are şanse să devină realitate. Cercetătorii americani au dezvoltat o interfaţă, BrainGate2, care permite oamenilor să controleze un computer prin puterea gândului.

Cercetători de la Brown University, Massachusetts General Hospital, Stanford University şi Providence VA Medical Center din SUA, reuniţi în cadrul proiectului BrainGate2, au dezvoltat o interfaţă software, capabilă să descifreze activitatea cerebrală a oamenilor pentru ca aceştia să poată controla dispozitive care să îi ajute la comunicare şi mişcare.

Un prim test care testează puterea gândului a fost făcut cu succes pe două persoane care suferă de paralizie. Conectaţi la BrainGate2 cu o serie de senzori care măsoară activitatea cerebrală, aceştia au putut să mişte cursorul unui computer prin puterea gândului, un succes considerat de specialişti fără precedent.

medium-480-roboter-mit-gedankenkraft-steuern-snap

Un astfel de experiment BrainGate2 a fost realizat cu succes şi în 2011, pe o pacientă care a reuşit să acţioneze un braţ robotizat cu ajutorul unei reţele de electrozi implantată în creier.

Experţii au declarat că succesul acestui demers lasă larg deschisă poarta spre o serie de experimente demne de literatura SF.

În viitor, dincolo de dispozitivele medicale, nu este exclus, de exemplu, să conducem maşinile cu puterea gândului sau să dăm comenzi unor roboţi care să muncească în locul nostru.

O nouă tehnologie Star Wars, pe cale să devină realitate. Sabia laser !