Suntem singuri în Univers? O nouă teorie lansată de un faimos fizician

Data: 23/11/2021 | Autor: .

Cunoscutul fizician britanic Brian Cox, de la Universitatea din Manchester, lansează o nouă teorie legată de existența vieții în Univers. Potrivit expertului, ”viața simplă este probabil comună în galaxia noastră, dar inteligența este incredibil de rară”. Ce vrea să spună cu asta?

. ”Este posibil ca în galaxia Calea Lactee să existe o singură civilizație inteligentă, pe Pământ”, afirmă, fără tăgadă, Brian Cox. Este o opinie radicală, dacă iei în calcul că în galaxia noastră există peste 400 de miliarde de stele și planete.

”Pământul este singurul loc din galaxie, unde există viață inteligentă. Putem fi prima și ultima planetă, unde au evoluat civilizații. Dacă acest lucru este valabil, trebuie să considerăm lumea noastră una ”de o valoare de neconceput”, afirmă expertul, citat de  Stuff.

”Viața pe Pământ are o vechime de aproximativ de 3,8 miliarde de ani, iar aceasta a însemnat doar existența monocelulară pentru 3,2 miliarde de ani. Viața mai complexă a început doar cu 600 de milioane de ani în urmă”.

Altfel spus, viața pe Pământ ar fi un fel de accident, nicidecum ceva care să țină de evoluție.

Meteoritul care ar putea rescrie istoria lumii. Compuși organici extratereștri, ajunși pe Pământ

Suntem singuri în Univers?

Opinia lui Brian Cox este contrazisă de alți experți celebri, printre care GadgetReport.ro îi remarca, recent, pe Michio Kaku și Avi Loeb.

Aceștia cred că pot exista și alte forme de viață în Univers, poate diferite de modul în care le percepem în prezent.

”În curând, șansele sunt foarte mari să putem intra în contact cu o civilizație spațială inteligentă”, aflată dincolo de lumea noastră. Acum, el afirmă că există posibilitatea ca extratereștrii să fie cu milioane de ani mai avansați decât oamenii, afirma, recent, Mickio Kak,.

”De când am participat la mai multe emisiuni TV despre OZN-uri, oamenii m-au întrebat despre opinia mea. Cred că este o întrebare științifică legitimă, să ne punem problema de unde provin aceste apariții ale OZN-urilor. Asta nu înseamnă că aceste OZN-uri sunt neapărat de pe altă planetă, dar…

,,Ar trebuie să fim deschiși la această posibilitate. Mulți fizicieni sunt sceptici, deoarece stelele sunt atât de departe, dar asta presupune că extratereștrii sunt doar cu un secol în fața noastră”.

El a spus că ”există posibilitatea ca extratereștrii să fie cu milioane de ani mai avansați din punct de vedere tehnologic ca oamenii, noi legi ale fizicii s-ar deschide, așadar stați cu mintea deschisă”.

„Ecuația lui Dumnezeu”

Teoreticianul și cunoscutul om de știință explorează subiectul în noua sa carte denumită „Ecuația lui Dumnezeu”, aparută recent la editura Doubleday din Statele Unite, explicând cum căutarea lui Einstein l-a inspirat să devină fizician.

„Daca într-o zi vom avea ecuația finală a lui Dumnezeu, vom putea aplica acest lucru în găsirea răspunsurilor la cele mai profunde întrebări nedescifrate ale relativității, de exemplu, este posibilă călătoria în timp? Ce se află dincolo de o gaură neagră? Ce s-a întamplat înainte de Big Bang?”

Lumea în care trăim, realizată în laborator?

La rândul său, Avi Loeb, fost președinte al Departamentului de Astronomie al Universității Harvard din Statele Unite, lansa, recent, o teorie bulversantă: universul nostru a fost creat probabil de o civilizație avansată în laborator.

Potrivit acestuia, universul nostru ar fi putut fi creat în laborator de ”o civilizație tehnologică avansată”. Aceste ființe superioare, pe care fizicianul le încadrează în ”clasa A” pe scară cosmică, ”ar fi putut dezvolta o tehnologie, care a creat un ”baby universe” din nimic, prin tuneluri cuantice”, relatează Scientific American.

Teoria extratereștrilor antici, confirmată de cercetători

Într-un editorial publicat în revista Scientific American, Avi Loeb afirmă că ”cel mai mare mister referitor la istoria universului nostru este ceea ce s-a întâmplat înainte de Big Bang. De unde a venit universul nostru? Cu aproape un secol în urmă, Einstein a căutat alternative la modelul Big Bang-ului, deoarece începutul timpului nu a fost satisfăcător din punct de vedere filosofic, în mintea sa”.

Omenirea, o civilizație tehnologică de nivel scăzut

Omenirea este o civilizație tehnologică de nivel scăzut, clasificată în ”Clasa C””, pe scara cosmică, afirmă Avi Loeb.

Asta pentru că noi nu suntem capabili să recreăm nici măcar condițiile de locuit de pe planeta noastră, pentru momentul când Soarele va muri.

Savantul afirmă, astfel, că ”civilizația noastră este încă sterilă din punct de vedere cosmologic, deoarece noi nu putem să reproducem lumea care ne-a făcut”.

Mai mult,”umanitatea ar putea fi etichetată de Clasa D, fiindcă distrugem în mod neglijent habitatul natural de pe Pământ, prin schimbările climatice produse datorită tehnologiilor noastre”.

În final, Avi Loeb afirmă că experiența noastră pe Pământ s-ar putea încheia precum cea a dinozaurilor, care au dispărut acum 66 de milioane de ani.

Trăim într-un univers holografic, într-o simulare pe calculator? Ce spun experții