Meniul ,,Secret’’ și alte funcții utile în Windows 10

Data: 17/01/2020 | Autor: .

Meniul ,,Secret’’ și alte funcții utile în Windows 10

meniu-secret-windows-10Indiferent dacă utilizați Windows 10 de ani de zile sau abia ce ați făcut upgrade de la defunctul Windows 7, există o mulțime de trucuri și funcții ascunse care vă pot ajuta să folosiți PC-ul sau laptopul mai rapid și mai ușor. Meniul Secret din Windows și funcția de economisire a bateriei sunt doar două dintre acestea, relatează GadgetReport.ro

Microsoft nu face publice funcțiile ascunse din Windows, așa cum obișnuiește Apple cu iOS, ceea ce poate face mai dificilă utilizarea la maxim a potențialului sistemului de operare.

Deschideți meniul Start „secret”

Pentru a accesa meniul Start, în mod normal apăsați pictograma Windows din partea stângă jos a ecranului sau de pe tastatură. Însă Windows 10 include un al doilea menu Start mai puțin cunoscut, care facilitează accesarea funcțiilor importante precum Device Manager, Power Options etc. Puteți accesa meniul în două moduri diferite, fie apăsând tasta Windows + X , fie faceți click dreapta pe pictograma Windows / butonul Start.

Cum accesezi meniul secret din Windows 10

Creați un eveniment fără a deschide aplicația Calendar

Cea mai recentă actualizare a Windows 10 vă permite să adăugați rapid evenimente în calendarul dvs. Microsoft direct din bara de activități – fără să mai fie nevoie să deschideți calendarul:

  1. În bara de activități, faceți click pe caseta cu ora și data din ea, în colțul din dreapta.
  2. Faceți click pe data la care doriți să programați un eveniment.
  3. Introduceți numele, ora și locația evenimentului. (Dacă aveți mai multe calendare, faceți click pe săgeata în jos de lângă câmpul cu numele evenimentului pentru a alege cel pe care doriți să îl adăugați.)
  4. Faceți click pe Salvați. Evenimentul ar trebui să apară în aplicația dvs. Calendar pe dispozitivele dvs.

 

Faceți o captură de ecran

În Windows 10 este foarte ușor să faci o captură de ecran pe laptop sau desktop.

Cel mai simplu este să apăsați pe tasta Windows + tasta Print Screen, iar acea imagine va fi salvată în folderul Pictures> Screenshots.

Pentru a captura doar o parte a ecranului, apăsați tasta Windows + Shift + S pentru a deschide un instrument numit Snip & Sketch, care vă permite să faceți click și glisați pentru a crea o captură de ecran, care este salvată în Clipboard.

Scapă de reclame din meniul Start

Când rulați Windows 10 cu setări implicite, puteți vedea uneori aplicații în partea dreaptă a meniului Start. Microsoft le numește „sugestii”, dar sunt de fapt reclame pentru aplicațiile din Windows Store pe care le puteți cumpăra.

Pentru a scăpa de reclamele din meniul Start Windows 10 , accesați Setări> Personalizare> Start. Comutați din când în când pe poziția Oprit, selectați Afișați sugestiile în Start .

Opriți aplicațiile de fundal

Aplicațiile care rulează în fundal pot primi informații, trimite notificări și pot fi actualizate, chiar și atunci când nu le folosești – ceea ce poate fi util, dar poate suge bateria și datele tale, dacă te conectezi prin intermediul unui telefon mobil hotspot.

Pentru a controla ce aplicații rulează în fundal și a economisi baterie, accesați Setări> Confidențialitate> Aplicații de fundal . Pentru a opri rularea tuturor aplicațiilor în fundal, comutați Lăsați aplicațiile să ruleze în fundal la Dezactivat . Sau, puteți alege ce aplicații să rulați în fundal individual, mergând pe lista din aceeași pagină.

Reduceți notificările

Este frustrant să încerci să te concentrezi când ești întrerupt de tot felul de notificări. Puteți gestiona notificările cu Focus, un instrument Windows 10 adăugat în actualizarea din aprilie 2018 .

Configurați-l accesând Setări>Sistem> Asistență focalizare . Alegeți dintre trei opțiuni: Dezactivat (obțineți toate notificările din aplicațiile și contactele dvs.), Prioritate (consultați doar notificările selectate dintr-o listă de priorități pe care o personalizați și trimiteți restul către centrul de acțiune) și Alarme numai (ascundeți toate notificările, cu excepția pentru alarme).

Puteți alege, de asemenea, să activați automat această funcție în anumite ore sau când jucați un joc.

 

11 combinații de taste (keyboard shortcuts) care te ajută în Windows 10

Cum faci Windows 10 mai rapid! Câteva sfaturi şi trucuri simple