Misterul Calakmul! O uriaşă metropolă mayaşă, descoperită cu ajutorul scanării cu laser

Data: 2/11/2022 | Autor: .

Misterul Calakmul! O uriaşă metropolă mayaşă, descoperită cu ajutorul scanării cu laser

Cu ajutorul unei noi tehnologii de scanare și imagistică cu vaste aplicații în domeniul arheologic, o echipă internațională de cercetători a descoperit detalii noi și revelatoare despre o faimoasă metropolă mayașă din sudul Mexicului cunoscută sub numele de Calakmul.

În timpul unui studiu aerian al vechiului oraș mayaș Calakmul, care se află parțial în ruine în pădurea Campeche din câmpiile joase centrale ale Peninsulei Yucatan , cercetătorii au utilizat tehnologia de scanare cu laser LiDAR (light detection and ranging) pentru a colecta date precise privind diverse caracteristici de suprafață pe o suprafață de 95 km pătrați (37 mile pătrate).

Când au cartografiat ulterior punctele de date pe care le-au cules, au fost încântați să descopere indicatori revelatori care au dezvăluit existența unor structuri artificiale care nu fuseseră detectate niciodată înainte în Calakmul.

Ies la iveală detalii despre imensa metropolă mayașă

„Prin utilizarea imaginilor LiDAR, suntem acum în măsură să înțelegem pe deplin dimensiunea imensă a așezării urbane de la Calakmul și modificările substanțiale ale peisajului, care au susținut un sistem agricol intensiv”, a declarat Dr. Kathryn Reese-Taylor, liderul proiectului arheologic Bajo Laberinto, într-un comunicat de presă al Universității din Calgary.

„Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura securitatea alimentară și a apei pentru locuitorii din Calakmul”, a explicat Reese-Taylor atunci când a vorbit despre metropola mayașă.

Se pare că în perioada clasică mayașă (250 – 900 d.Hr.) au existat mai mulți locuitori din Calakmul decât se credea până acum.

Multe dintre structurile nou descoperite nu se aflau la periferia orașului, ci în interiorul granițelor sale deja stabilite, cuibărite printre alte clădiri și proiecte de construcție. Acest lucru i-a forțat pe arheologii care studiază civilizația mayașă să reevalueze ceea ce credeau că știau despre mărimea și densitatea orașului Calakmul.

În trecut, se credea că legendarul oraș Tikal, în ceea ce este acum nordul Guatemalei, era cea mai dens populată metropolă mayașă. Dar, pe baza celor mai recente descoperiri LiDAR, se pare că Calakmul era chiar mai dens populat decât vecinul și rivalul său de la sud.

Misterul mercurului descoperit în templele Maya. Secretul ch’ulel (forța sufletului)

LiDAR deschide calea către metropola mayașă Calakmul

LiDAR este o tehnologie avansată de imagistică aeriană care utilizează raze laser pentru a efectua scanări detaliate ale obiectelor de pe sol sau ale deformărilor din peisaj. Acesta poate oferi contururi ale caracteristicilor de suprafață de toate tipurile, inclusiv cele asociate cu ruinele arheologice.

Din datele acumulate în timpul scanărilor LiDAR, arheologii pot crea modele tridimensionale care dezvăluie tot ceea ce este vizibil deasupra solului în siturile arheologice.

Deoarece tehnologia LiDAR este atât de sensibilă, aceasta poate, de multe ori, să detecteze caracteristici care nu au fost observate în timpul investigațiilor la fața locului, ceea ce s-a întâmplat în acest caz.

Noul studiu aerian LiDAR al pădurii Campeche și al sitului Calakmul a fost realizat de către personalul din cadrul Proiectului arheologic Bajo Laberinto, în coordonare cu experți de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH).

Alte cartografieri și cercetări arheologice sponsorizate de INAH au arătat deja că așezarea mayașă de la Calakmul era mult mai mare și mai densă decât sugeraseră cercetările anterioare. Prin urmare, arheologii implicați în acest nou studiu au anticipat găsirea cel puțin a unor noi semne de activitate edilitară mayașă. Cu toate acestea, amploarea a ceea ce au descoperit a fost cu adevărat uluitoare.

Complexuri de apartamente!

Descoperirile lor au inclus complexe uriașe de locuințe de tip apartament, dintre care unele includeau până la 60 de spații de locuit individuale.

Aceste complexe rezidențiale au fost grupate în jurul unor ansambluri mari de sanctuare, temple și piețe, dezvăluind cât de activă și dens populată a fost Calakmul în perioada de maximă prosperitate din ultimele trei secole ale perioadei clasice mayașe. Niciuna dintre aceste locuințe nu fusese identificată înainte, motiv pentru care cercetătorii au știut că în Calakmul antic trăiau mai mulți oameni decât se bănuia până atunci.

„Am putut, de asemenea, să vedem că amploarea modificării peisajului a fost egală cu scara populației urbane”, a explicat Dr. Reese-Taylor, făcând legătura între activitățile agricole în continuă expansiune și sistemele de transport pe apă și creșterea nivelului de ocupare a orașului.

Marele oraș Calakmul, atunci și acum

Metropola a fost unul dintre cele mai importante orașe asociate cu perioada clasică mayașă.

Rivalizat în regiunea sa doar de orașul Tikal, Calakmul a fost o Mecca politică, religioasă, culturală și comercială, o metropolă mayașă bogată și prosperă, creată de o civilizație mesoamericană cunoscută pentru tendința sa de a construi orașe.

Calakmul a funcționat ca oraș capitală a puternicului fief creat de dinastia feroce a Regelui Șarpe (Kanu’l) , care, între 635 și 850, a menținut controlul asupra unui conglomerat de regate vasale care se întindea în întreaga Peninsulă Yucatan. Interesant, Calakmul nu a fost numele dat orașului de către locuitorii săi actuali. Mayașii care locuiau acolo și-au numit așezarea Ox Te Tuun , care însemna „Trei pietre” în limba maya.

Numele Calakmul, care se traduce prin „Orașul celor două piramide adiacente”, a fost dat așezării urbane de către un botanist american pe nume Cyrus Lundell, care i-a descoperit ruinele în timp ce explora în pădurea Campeche în 1931. Numele recunoștea cele două piramide centrale care sunt și au fost cele mai remarcabile repere ale orașului antic.

Când perioada clasică mayașă s-a încheiat, multe așezări mayașe au fost abandonate brusc, din motive care rămân obscure. Aceasta este exact soarta pe care a avut-o Calakmul, care a fost ocupat până la jumătatea secolului al IX-lea, dar se pare că nu pentru mai mult timp după aceea.

Cu toate acestea, datorită deceniilor de săpături arheologice, ajutate acum de echipamente de scanare cu laser de înaltă calitate, cercetătorii moderni au descoperit multe informații valoroase despre modul în care a fost construit orașul Calakmul și despre cum au supraviețuit oamenii în număr atât de mare acolo.

Estimările anterioare plasau populația maximă a orașului Calakmul la aproximativ 50.000 de locuitori, dar se pare că aceasta ar fi fost o subestimare, și poate una destul de semnificativă.

În lunile și anii care vor urma, rezultatele ultimelor și viitoarelor studii LiDAR vor fi folosite de INAH pentru a ajuta la crearea unui plan cuprinzător care va asigura că turismul în zonă rămâne durabil și nedistructiv. LiDAR va fi, de asemenea, utilizat în continuare de către membrii Proiectului arheologic internațional Bajo Laberinto, care a fost format pentru a investiga modul în care creșterea rapidă a populației la Calakmul a afectat mediul natural.

„Suntem nerăbdători să vedem ce altceva ne va ajuta această tehnologie să aflăm despre Calakmul”, a declarat Dr. Reese-Taylor când a vorbit despre metropola mayașă. „Este un mare privilegiu să dezgropăm secretele așezărilor antice din Mexic”.

Misterul disparitiei civilizatiei Maya. Ce au descoperit cercetătorii în Belize!