Cel mai mare avion din lume a efectuat un nou test hipersonic

Data: 1/11/2022 | Autor: .

Cel mai mare avion din lume a efectuat un nou test hipersonic

Stratolaunch își continuă cu succes planurile de a lansa zboruri hipersonice. Compania aerospațială a lansat recent, de pe uriașul avion Roc, un vehicul de testare hipersonică integrat în pilonul central al aripii sale.

Cu fuselajele alăturate și o anvergură a aripilor de 117 m (385 ft), Roc este cel mai mare avion din lume, iar zborul de testare de săptămâna trecută a fost al optulea în total.

Stratolaunch intenționează să folosească avionul ca aeronavă purtătoare pentru a lansa vehicule mai mici de pe pilonul central al aripii sale, care ar urma să fie folosite pentru a efectua cercetări privind zborul hipersonic.

Denumit Talon-A, vehiculul a fost dezvăluit în 2020. Ideea este ca Roc să îl transporte în cer și să îl elibereze din aer, văzându-l cum călătorește la viteze de peste Mach 5 și la altitudini de 10.000 de metri înainte de a ateriza în mod autonom pe o pistă.

O versiune fără motor, numită TA-0, a fost apoi dezvăluită la începutul acestui an, pe care Stratolaunch o folosește pentru a testa sistemul de lansare de pe Roc.

Zborul a avut loc deasupra deșertului Mojave vinerea trecută. Zborul a durat puțin peste cinci ore și a atins o altitudine de 23.000 ft (7.000 m), oferind companiei Stratolaunch date valoroase privind sarcinile aerodinamice.

Roc va oferi zboruri hipersonice

„Am efectuat o varietate de teste la sol în anticiparea acestui prim zbor și, cu fiecare etapă de testare realizată cu succes, am dobândit încrederea că hardware-ul va funcționa exact așa cum a fost proiectat”, a declarat Dr. Zachary Krevor, CEO al Stratolaunch. „Este entuziasmant să vedem cum munca asiduă a echipei prinde viață și să vedem vehiculele zburând ca un sistem integrat.”

Overture, urmașul legendarului Concorde, va zbura peste Ocean în numai 3 ore

De aici încolo, Stratolaunch intenționează să efectueze alte zboruri de testare în lunile următoare.

B-21 Raider. Secretele bombardierului invizibil demn de Star Wars

Înainte de sfârșitul anului, intenționează să testeze mecanismul deasupra Oceanului Pacific. Între timp, continuă testarea și dezvoltarea vehiculului hipersonic Talon în vederea oferirii de zboruri comerciale în 2023.

„Testarea și producția se accelerează, pe măsură ce avansăm pentru a ne îndeplini angajamentul de a oferi servicii de testare a zborurilor hipersonice clienților noștri anul viitor. Echipa noastră va continua să realizeze etape de testare mai complexe pe măsură ce avansăm spre primul nostru zbor hipersonic”, a declarat Dr. Krevor.

Rivalul B-21. Bombardierul subsonic chinezesc H-20 devine realitate