Oamenii de știință au creat microroboți care ne pot spăla pe dinții

Data: 2/11/2022 | Autor: .

Oamenii de știință au creat microroboți care ne pot spăla pe dinții

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au demonstrat, în cadrul unui studiu, că un dispozitiv hands-free ar putea automatiza cu succes tratarea și îndepărtarea plăcii dentare și a bacteriilor care cauzează cariile dentare.

În viitor, un microsistem robotizat care își schimbă forma ar putea servi drept periuță de dinți, clătire și ață dentară, toate într-unul singur.

Tehnologia, creată de o echipă multidisciplinară de la Universitatea din Pennsylvania, are potențialul de a oferi o metodă nouă, automatizată, pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice repetitive, dar importante, de periaj și de folosire a aței dentare.

Pentru persoanele care nu au dexteritatea manuală necesară pentru a-și curăța eficient dinții singure, acest sistem ar putea fi extrem de util.

Acești microroboți sunt compuși din nanoparticule de oxid de fier cu proprietăți catalitice și magnetice.

Cercetătorii au reușit să le controleze mișcarea și configurația cu ajutorul unui câmp magnetic pentru a produce fie structuri asemănătoare unor peri care îndepărtează placa dentară de pe suprafețele largi ale dinților, fie fire alungite care pot aluneca între dinți ca o bucată de ață dentară.

În ambele situații, nanoparticulele sunt antrenate de o reacție catalitică pentru a elibera antimicrobiene care elimină bacteriile orale dăunătoare la fața locului.

Experimentele care au folosit acest sistem pe dinți umani fictivi și reali au arătat că ansamblurile robotice se pot adapta la o varietate de forme pentru a elimina aproape complet biofilmele lipicioase care duc la apariția cariilor și a bolilor gingivale.

Echipa de la Penn și-a împărtășit descoperirile care stabilesc o dovadă de concept pentru sistemul robotic în revista ACS Nano.

„Îngrijirea orală de rutină este greoaie și poate reprezenta o provocare pentru mulți oameni, în special pentru cei cărora le este greu să își curețe dinții”, spune Hyun (Michel) Koo, profesor în cadrul Departamentului de ortodonție și al diviziilor de sănătate orală comunitară și stomatologie pediatrică de la Școala de medicină dentară Penn și coautor corespondent al studiului.

„Trebuie să vă spălați pe dinți, apoi să folosiți ața dentară, apoi să vă clătiți gura; este un proces manual, în mai mulți pași. Marea inovație aici este faptul că sistemul robotic le poate face pe toate trei într-un singur mod, fără mâini, automatizat”.

„Nanoparticulele pot fi modelate și controlate cu ajutorul câmpurilor magnetice în moduri surprinzătoare”, spune Edward Steager, cercetător principal în cadrul Școlii de Inginerie și Științe Aplicate de la Penn.

Oamenii de știință au creat microroboți care ne pot spăla pe dinții

O tehnologie de îngrijire orală revoluționară

„Designul periuței de dinți a rămas relativ neschimbat timp de milenii”, spune Koo.

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii Penn din cadrul Centrului pentru Inovație și Stomatologie de Precizie (CiPD), al cărui co-director este Koo, au făcut pași spre o adevărat revoluţie în materie, folosind acest sistem microrobotic.

„Nu contează dacă aveți dinți drepți sau dinți dezaliniați, se va adapta la diferite suprafețe”, spune Koo. „Sistemul se poate adapta la toate colțurile și crăpăturile din cavitatea bucală.”

„Avem această tehnologie care este la fel sau mai eficientă decât periajul și folosirea aței dentare, dar nu necesită dexteritate manuală”, spune Koo.