Misterul Sagittarius A! Gaura neagră descoperită în centrul galaxiei noastre

Data: 12/05/2022 | Autor: .

Sagittarius A

Cercetătorii de la Fundația Națională Științifică (NFS) din SUA au prezentat oficial prima imagine a Sagittarius A*, sau Sgr A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre. Este prima dovadă vizuală directă a prezenței acestei găuri negre.

A fost capturată de Event Horizon Telescope (EHT), o matrice care leagă împreună opt observatoare radio existente de pe planetă pentru a forma un singur telescop virtual de dimensiunea Pământului.

Sagittarius A* are o masă echivalentă cu cea de la patru milioane de sori.

Suntem singuri în Univers? O nouă teorie lansată de un faimos fizician

”Găurile negre sunt formațiuni extrem de dense, cu o gravitație atât de mare încât niciun fel de radiație electromagnetică – inclusiv lumina – nu poate evada dintr-un astfel de spațiu. Au fost prezise de Teoria relativității generale a lui Albert Einstein, conform căreia o masă suficient de compactă poate deforma continuum-ul spațio-temporal pentru a forma o gaură neagră”, se arată pe site-ul NFS.

Conform Fundației Naționale Științifice din SUA, prima fotografie a unei găuri negre super-masive a fost realizată în anul 2019 de Event Horizon. Este o denumire care desemnează mai multe de radiotelescoape terestre interconectate la scară planetară. Imaginea dezvăluie această formațiune plasată în centrul galaxiei Messier 87, situată în roiul Fecioarei.

Telescopul Event Horizon este  numit după „orizontul evenimentelor”, limita găurii negre dincolo de care nicio lumină nu poate scăpa.

Deși nu putem vedea orizontul evenimentului în sine, deoarece nu poate emite lumină, gazul strălucitor care orbitează în jurul găurii negre dezvăluie o semnătură revelatoare: o regiune centrală întunecată, numită „umbră”, înconjurată de o structură strălucitoare asemănătoare unui inel.

Noua vizualizare captează lumina îndoită de gravitația puternică a găurii negre, care este de 4 milioane de ori mai masivă decât soarele nostru. Imaginea găurii negre Sgr A* este o medie a diferitelor imagini pe care Colaborarea EHT le-a extras din observațiile sale din 2017.

Ipoteza Oxford: Extratereștrii ar putea să invadeze Pământul

Proiectul EHT a încercat să observe direct mediul imediat din jurul unei găuri negre, fapt ce ar putea duce la progrese nemaipomenite în studiul relativității generale și ar putea dovedi existența orizonturilor de evenimente.

Oamenii de știință cred că găurile negre supermasive, la fel ca Sagittarius A*, care au trecut prin colaps gravitațional, formează un fel de barieră galactică. Odată ce această barieră este trecută, nimeni și nimic, nici măcar lumina, nu mai poate evada.

Teoria relativității și Sagittarius A

Teoria relativității generale, publicată în 1915 de Albert Einstein descrie „modul în care spațiul și timpul sunt deformate de mase enorme, precum găurile negre”.

Fotografia SagittariusA* este o dovada incontestabila in acest sens. Un fel de test de impact extrem pentru Einstein, cum ar fi detectarea undelor gravitaționale. Dar de data aceasta avem o fotografie „adevărată”, dovadă directă.

Totuși, dacă este o „dovadă directă” a existenței găurilor negre, nu putem spune că „vedem” acest obiect misterios. Dintr-un motiv simplu și întemeiat: găurile negre sunt invizibile fizic. Prevăzute de teoria relativității generale a lui Einstein, ele ar proveni din stele atât de masive încât se prăbușesc în ele însele.

Universul și-ar putea modifica structura spațiu-timp. Avertismentul fără precedent al cercetătorilor Caltech